Εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ έγινε την Δευτέρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων
Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστήμιων, φοιτητικών συλλόγων, ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων της πόλης, από τις οποίες αναδείχθηκε η καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Το άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε την ένταση της καταστολής με την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τη Δευτέρα, ενώ την εισηγητική ομιλία έκανε ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης. Ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιτίθεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο ΕΣΔΕΠ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και θεωρεί ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, για αποκατάσταση του δωρεάν χαρακτήρα της υφιστάμενης και του κοινωνικού της χαρακτήρα με έρευνα και παραγωγή γνώσης προς όφελος των πολλών και όχι των κερδών των λίγων, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του πανεπιστημιακού κινήματος, αλλά οφείλει να γίνει υπόθεση του συνόλου του εκπαιδευτικού κινήματος, του ευρύτερου εργατικού - λαϊκού κινήματος και πως η εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτό.
Η Κική Τσαλακανίδου, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, στάθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των μαθητών και των γονιών τους, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντί τους και πρόσθεσε πως οι αγώνες των φοιτητών, των αγροτών και των εργαζομένων σε όλη τη χώρα μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κεντρικό σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του ΦΣ Χημικού του ΑΠΘ, ανέφερε στην παρέμβασή της πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει με το νομοσχέδιο αυτό με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ ένα έγκλημα απέναντι στο δικαίωμα των φοιτητών για δημόσιες, δωρεάν σπουδές, στο οποίο έχει συμμάχους όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ανοίξει αυτό τον ίδιο δρόμο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι φοιτητές έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι αγώνες τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και για αυτό επιστρατεύει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς. «Αποδείξαμε ότι μέσα από τους συλλόγους μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους» είπε.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπως και ο Βασίλης Τομπουλίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική, μιλώντας για «αυστηρά κριτήρια στη λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων», το «πιο σύντομο ανέκδοτο», καθώς όπως είπε «είναι πολλά τα παραδείγματα της διαφθοράς, της εξαγοράς εξετάσεων και της αγοραπωλησίας μαθημάτων», κατάσταση που αποτελεί «επακόλουθο της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε τα ίδια τα κριτήρια της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων αφορούν στην προσέγγιση πελατείας». «Την κερδοφορία των ιδρυμάτων αυτών θα υπηρετούν τα κριτήρια αυτά και όχι βέβαια τις ανάγκες των φοιτητών για ποιοτικές και σύγχρονες σπουδές», είπε και τόνισε πως ο αγώνας ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει είναι αγώνας δίκαιος, και μαζί με τους αγώνες των αγροτών και των εργατών έχει δώσει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;».