Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Να μην κατατεθεί, να μην ψηφιστεί!

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πολλοί σύλλογοι πανεπιστημιακών προχώρησαν εκ νέου σε συλλογικές διαδικασίες και πήραν καινούργιες αποφάσεις εναντίωσης σε αυτό.

Μεταξύ τους, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξέτασε εκ νέου το νομοσχέδιο, και απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί. Στην απόφασή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα τον αντισυνταγματικό του χαρακτήρα και σημειώνει ότι «τα προτεινόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ο όρος αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία) αποτελούν προφανώς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθώς είναι υποκείμενα σχέσεων που ρυθμίζονται από το ιδιωτικό δίκαιο».

«Με το άρθρο 58 επιτρέπεται η "εγγραφή αλλοδαπών ή αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής με δίδακτρα". Ετσι, τα δίδακτρα εισάγονται πλέον και στα προπτυχιακά προγράμματα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη αναφοράς σε νέες θέσεις προσωπικού όλων των κατηγοριών, σε νέες θέσεις μελών ΔΕΠ (και η απλή αναφορά στην προκήρυξη νέας θέσης για κάθε συνταξιοδότηση), καθώς και η διαφαινόμενη προοπτική η όποια κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να διανέμεται πλέον και στα υπό ίδρυση ΝΠΠΕ, μας δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως και για την επιβίωση επιστημονικών ειδικεύσεων ειδικά των ανθρωπιστικών σπουδών».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του επί της αρχής στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «δεν επιλύει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης», αντίθετα παραβιάζει το Σύνταγμα, θεσμοθετεί διάκριση ανάμεσα σε όσους μπορούν να σπουδάσουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα και όσους όχι, δεν ικανοποιεί καμία ακαδημαϊκή ή κοινωνική ανάγκη.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ανάπτυξη της βασικής έρευνας, καθώς και η υπηρέτηση των ανθρωπιστικών προταγμάτων - χωρίς τα οποία δεν νοείται πανεπιστήμιο - δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε Ιδρύματα που απλά εξαρτώνται από το πλήθος των πελατών που προσελκύουν», τονίζει ο Σύλλογος, ενώ επισημαίνει ακόμα ότι «η πρόβλεψη για τη δικαιόχρηση (franchising, άρθρο 129), όπως και πολλές άλλες διατάξεις, αποσκοπούν, όπως άλλωστε περιμέναμε, στην αναβάθμιση των υπαρχόντων κολεγίων σε "πανεπιστήμια"».

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου «εμμένει στην κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, παραβιάζοντας απροκάλυπτα το άρθρο 16 του Συντάγματος», και μεταξύ άλλων «δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της προάσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς και άλλους συλλόγους».

Επίσης, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλει να είναι δημόσια και δωρεάν, προκειμένου να παρέχει ίσες ευκαιρίες σπουδών, να εξασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα και να εγγυάται την ελεύθερη επιστημονική έρευνα, χωρίς τους περιορισμούς οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Τέλος, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με ομόφωνη απόφασή της καλεί το υπουργείο να αποσύρει το αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση, και υπερασπίζεται τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ