Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μείνουν στη γη τους, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα

Με συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση

RIZOSPASTIS

Μονόδρομος για τους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση
Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέναντι στην πολιτική της ΚΑΠ και της «πράσινης μετάβασης» που τους ξεκληρίζει, πραγματοποιείται, σήμερα, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 μ.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης και γίνεται για να ζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβερνητική πλευρά επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θέτουν.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση γνωρίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή τους. Κάτι που αναγνωρίζεται από ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα οποία εκφράζουν καθημερινά και πολύμορφα την αλληλεγγύη τους, σπάζοντας στην πράξη τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν να μείνουν στη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Δίνουν μάχη με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, με το κόστος παραγωγής που τους διαλύει, με την εγκληματική κρατική αδιαφορία για την προστασία από ζημιές.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Ταυτόχρονα, στον πρωθυπουργό θα τεθούν αιτήματα που αφορούν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και όλο τον λαό της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), που 5 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

Κυβέρνηση: Γενικόλογες υποσχέσεις και κοινωνικός αυτοματισμός

Το καρότο και το μαστίγιο χρησιμοποιεί από την πλευρά της η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επανέλαβε το χιλιοειπωμένο ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα», επικαλέστηκε ξανά τα ψίχουλα που τάχα εξασφαλίζει με ...κόπο η κυβέρνηση, καθώς και τους πόρους της ΚΑΠ. Σε δήλωσή του, εξάλλου, στην εφημερίδα «Real news», είπε ότι με όσα ψίχουλα εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες, «τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν», και πλέον μένει «να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις», δηλαδή ζήσε ...Μάη μου.

Ενώ, στο πλαίσιο του εξωραϊσμού αυτής της βάρβαρης πολιτικής ανέφερε ότι η ΚΑΠ μπορεί να ...βελτιωθεί, παραπέμποντας βέβαια για του παραχρόνου: «Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025», είπε.

Καταφεύγοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με "όπλο" τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ δεν υπάρχει τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας που να διαδηλώνει και να μη δέχεται λάσπη και συκοφαντία. Ενώ, στο τέλος, και για να χαμηλώσει τις όποιες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, δεσμεύτηκε ότι θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για τη στήριξη της αγροτιάς, ενός ...βαρελιού που βέβαια δεν έχει καν «πάτο» όταν πρόκειται για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ