Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές»

Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στο νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων | Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Με μαχητική συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Παιδείας, νέες Γενικές Συνελεύσεις και ακόμα ένα συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ξετυλίγεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων που πάρθηκαν και κατά τον πανελλαδικό συντονισμό, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν προς την ηγεσία του υπουργείου, απαιτώντας να γίνει πράξη το αίτημα «των πολλών» να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για αναβαθμισμένες, δημόσιες, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές και πτυχία για δουλειά με δικαιώματα.

«Παιδεία, πτυχία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», «Το μέλλον μας δεν είναι φτώχεια κι ανεργία, κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία», «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός», φώναζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έξω από την πύλη του υπουργείου Παιδείας, δίνοντας το περιεχόμενο των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων και καλώντας «Σε κάθε Τμήμα, παντού ξεσηκωμός».


«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο. Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» έγραψαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου οι φοιτητικοί σύλλογοι, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο μήνυμα απόρριψης του νομοσχεδίου, όπως κάνουν όλο αυτό το διάστημα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, σωματεία και φορείς από τον χώρο της Εκπαίδευσης και ευρύτερα.

«Αγώνας για ένα καλό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο»

Την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα εξέφρασαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων από την πύλη του υπουργείου Παιδείας. Δήλωσαν ότι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για διαβούλευση έδειξε πως η κριτική των φοιτητών στο περιεχόμενό του και στις στοχεύσεις του είναι δίκαιη, αφού αυτό φέρνει και δίδακτρα στα προπτυχιακά, γιατί την ίδια στιγμή που δίνονται δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών, φοιτητές και απόφοιτοι Τμημάτων δημόσιων πανεπιστημίων εδώ και 6 χρόνια δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, τόνισαν πως ο αγώνας τους είναι αγώνας για να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, για να δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους μισθούς, με μια καλύτερη προοπτική. «Είναι αγώνας για ένα πραγματικά καλό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο», ξεκαθάρισαν, προσθέτοντας ότι η διαβούλευση μέσα στις συνελεύσεις και στους δρόμους που γεμίζουν από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, και αυτή η απόφαση είναι αμετάκλητη.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να πάρουν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να διαβιβάσουν οι εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων τα αιτήματά τους, ωστόσο όπως ενημερώθηκαν (μετά από μία ώρα αναμονής απάντησης) ο υπουργός δεν βρισκόταν στο κτίριο. Από τους εκπροσώπους των συλλόγων τονίστηκε ότι είναι αναμενόμενο να μη θέλει η κυβέρνηση να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα, να φοβάται να αντιμετωπίσει τις πραγματικές πλειοψηφίες που έχουν μιλήσει στους δρόμους, «εκεί που ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια».

Το ραντεβού ανανεώθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών και στα μεθαυριανά συλλαλητήρια, ενώ όπως τονίστηκε οι φοιτητές θα συναντηθούν στους δρόμους με τους αγρότες τις επόμενες μέρες και με τους εργαζόμενους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Στο δίλημμα που τίθεται, τα κέρδη τους ή οι σπουδές, «έχουμε επιλέξει το δεύτερο και έτσι θα πορευτούμε», δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Ραντεβού την Πέμπτη και από τους μαθητές

Το «παρών» και στα μεθαυριανά συλλαλητήρια δηλώνουν για μια ακόμα φορά οι μαθητές. «Μαθητές - φοιτητές έχουμε δίκιο και όποιος έχει δίκιο είναι πάντα νικητής», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας τα σχολεία σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν εκ νέου σε καταλήψεις και να βγουν στον δρόμο σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 15 Φλεβάρη.

«Παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές που είναι στον δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, από όσους αγωνιστές καθηγητές μας διώκονται από την κυβέρνηση αλλά δεν το βάζουν κάτω», σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ