Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης σε δομή προσφύγων

Αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου. Αυτό προκύπτει από μαρτυρίες προσφύγων και πληροφορίες από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις, υπάρχουν σημαντική έλλειψη τρεχούμενου νερού, σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες και χώρους φιλοξενίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα και σε κοινόχρηστους χώρους.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κοιμούνται οι διαμένοντες σε αυτούς τους χώρους είναι απαράδεκτες. Δεν υπάρχουν καν τουαλέτες και ντους. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων μέσα στη δομή, τα πλυντήρια που υπάρχουν δεν λειτουργούν, ενώ στα τέλη Γενάρη υπήρχε διακοπή στη συνεχή παροχή τρεχούμενου νερού για σχεδόν 7 μέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής σε έναν πληθυσμό στον οποίο υπάρχουν κρούσματα ψώρας και άλλων δερματικών παθήσεων λόγω του συνωστισμού.

Πρόσφυγες, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι αναφέρουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά (π.χ. σε είδη υγιεινής, όπως σαπούνι, σερβιέτες), αλλά και ελλείψεις σε ρουχισμό και παπούτσια. Ενα ακόμα σημαντικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη γιατρού μέσα στη δομή. Ενας μόνο στρατιωτικός γιατρός επισκέπτεται περιστασιακά τη δομή, ενώ το τοπικό νοσοκομείο είναι σοβαρά υποστελεχωμένο. Πρόσφυγες κάνουν αναφορά και για ελλιπή φαρμακευτική κάλυψη.

Επιπλέον, στην ΚΕΔ Σάμου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής βίας απέναντι στους πρόσφυγες. Τέλος, στο νησί έχει αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να μένουν άστεγες στον δρόμο περιμένοντας να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ