Αντιδράσεις προκαλεί η κυβερνητική εντολή σχετικά με την «ακούσια» μεταφορά ασθενών
Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος από τον αρμόδιο υφυπουργό προβλέπει την χωρίς καθυστέρηση «αποδέσμευση» των αστυνομικών υπαλλήλων μετά την άφιξή τους στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, απαιτώντας από το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να διεκπεραιώνει «το ταχύτερο δυνατό» τις αναγκαστικές εξετάσεις, την εισαγωγή και τη μετακίνηση εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας.
Η εγκύκλιος λοιπόν προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αφού γιατροί και νοσηλευτές σημειώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν λόγω των τραγικών ελλείψεων στη διαχείριση βίαιων συμπεριφορών ψυχικά ασθενών που προσάγονται αναγκαστικά με εισαγγελική εντολή. Σημειώνεται ότι πάγια διεκδίκηση του προσωπικού σε μονάδες Ψυχικής Υγείας είναι η απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά και την επιτήρηση ψυχικά ασθενών ανθρώπων, κάτι που προφανώς προϋποθέτει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Το παραπάνω «εντέλλεσθε» ώθησε τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, το περασμένο Σάββατο, σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν και σε Γενική Συνέλευση στις 15 Φλεβάρη, για να αποφασίσουν τα βήματα κλιμάκωσης.
Ο Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να απαντήσει πώς θα γίνει πράξη η παραπάνω εντολή, «λαμβάνοντας υπόψη την τραγική υποστελέχωση και τις ελλιπείς υποδομές για παράλληλη εξέταση περιστατικών», με ασθενείς «πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε μια οξεία φάση της ψυχικής τους νόσου».
Οπως σημειώνει άλλωστε ο Σύλλογος, «διαθέτουμε μόνο 48 ειδικούς ψυχιάτρους, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στο 49% κάλυψης των θέσεων στον οργανισμό του 1986 και δεν βγαίνουν οι βάρδιες, καλείται να συνοδεύσει τα περιστατικά προς εργαστηριακό έλεγχο και στα εξωτερικά ιατρεία και να τα διακομίσει στις κλινικές με το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής».
Αναδεικνύει ότι αυτή η απόφαση πλήττει όλους τους ασθενείς, αφού και εκείνοι που «με τη θέλησή τους ζητούν βοήθεια (εκούσια), θα υποστούν βάσει του εντέλλεσθε τεράστιες καθυστερήσεις ως προς την εξέταση», ενώ «και περιστατικά που έρχονται από την επαρχία με εισαγγελική εντολή προς εξέταση (αποτελούν το 15% των ακούσιων εισαγωγών στο ΨΝΑ), δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές τους όταν δεν θα κρίνεται η ανάγκη της εισαγωγής!».
Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου απαιτεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία επανειλημμένως έχει καταγγείλει «την απάνθρωπη και ταπεινωτική πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ενστόλων».
Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει το διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Ψυχικής Υγείας για πλήρη απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές, για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία. Σημειώνει όμως ότι «η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών».
«Η γύμνια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ευθύνεται για την παραμέληση των ασθενών, οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους. Τα μεγαλόσχημα λόγια για τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών αποτελούν το βολικό άλλοθι όλων των κυβερνήσεων για να δοθεί πακτωλός χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες».
Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τις προκλητικές συστάσεις του υφυπουργού Υγείας προς τους εφημερεύοντες ψυχιάτρους για παραλαβή ασθενών «το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις», «λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δεν γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία».
«Πάντα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από κατάλληλες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Αυτό απαιτεί τη ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Απαιτεί την ανάπτυξη και στελέχωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου δομών Ψυχικής Υγείας σε όλα τα επίπεδα - πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο - με άμεση διασύνδεση και συντονισμό του παρεχόμενου έργου», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας:
«Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές».