Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Τρέχει» η παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους

Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 1η Φλεβάρη για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με γοργούς ρυθμούς κυβέρνηση και διορισμένες διοικήσεις των νοσοκομείων εκχωρούν τη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη στα «κοράκια» των εργολάβων, δρομολογώντας τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν με το αίσχος των ατομικών συμβάσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ενάντια σε αυτήν τη νέα επίθεση δυναμώνουν και οι αντιδράσεις υγειονομικών. Το πρωί της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση, με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Εκεί άλλωστε ανακοινώθηκαν 58 απολύσεις εργαζομένων, ώστε να παραδοθεί η καθαριότητα σε εργολάβο.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη διοικήσεων σωματείων εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία, ενώ εκδόθηκε πληθώρα ψηφισμάτων συμπαράστασης στον αγώνα τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η απαίτηση να δοθεί παράταση μέχρι 31 Μάρτη, ωστόσο η διοίκηση το απέρριψε και αυτό, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έλεγε πως η παράδοση των υπηρεσιών σε εργολάβους θα παγώσει μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, ουσιαστικά καλώντας τις διοικήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ενδεικτική δε του κυνισμού απέναντι στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα είναι η πρόσφατη απάντηση του υπουργού Υγείας για τις 58 καθαρίστριες, ότι ως άνεργες θα αναζητήσουν δουλειά σε ξενοδοχεία!

Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητας προχωρούν σε στάση εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, ενώ ήδη προετοιμάζονται για την παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η Ιουλία Νάρρη, εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Βοσοκομείου «Αγιος Σάββας», κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» την «επιτάχυνση της πορείας ιδιωτικοποίησης τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου, παραχωρώντας σημαντικές υπηρεσίες σε εργολάβους, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο. Εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς τους, και παράλληλα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθεί ένα ειδικό νοσοκομείο, όπως το αντικαρκινικό "Αγιος Σάββας", σε ένα ανθρώπινο επίπεδο». Είναι πάνω από 270 οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο, σε όλες τις ειδικότητες και όλους τους κλάδους, συνέχισε, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες του κόσμου για ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπείες, στον χειρουργικό τομέα στον μαστό. «Και ακόμα δεν έχουν φανεί τα αρνητικά αποτελέσματα από την εγκληματική έλλειψη προσωπικού στον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, όπου οι γιατροί έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και παραμένουν στο πόστο τους με παράταση εργασίας, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, χωρίς να υπάρχει ήδη έτοιμο προσωπικό στον τομογράφο, προκειμένου να μεταβιβαστεί η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σημαντικό κομμάτι των ακτινοδιαγνωστικών και βιοπαθολογικών πράξεων να δοθεί με συμβάσεις σε ιδιωτικούς ομίλους, όπως έχει συμβεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για 6.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών - εφόσον πραγματοποιηθούν - δεν επαρκούν καν για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων και σημαντικό κομμάτι των προσλήψεων αφορά προσωπικό που ήδη υπηρετεί ως επικουρικό στα δημόσια νοσοκομεία, άρα δεν προστίθεται.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στον αγώνα των καθαριστριών στον «Αγιο Σάββα» έχουν εκδώσει η ΕΙΝΑΠ και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ