Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της υδροδότησης

Απαιτεί τώρα δωρεάν νερό για τους κατοίκους και επίταξη των ιδιωτικών υδροφόρων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο (11 π.μ.) στον δήμο καλεί τους κατοίκους και τα εργατικά σωματεία το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και μια βδομάδα η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης από την έλλειψη νερού, λόγω εισροής πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί τώρα να δοθεί δωρεάν νερό και να επιταχθούν γι' αυτόν τον σκοπό οι ιδιωτικές υδροφόρες (οι κάτοχοι των οποίων χρεώνουν έως και 70 ευρώ για κάθε βυτίο). Οπως αναφέρει, δεκάδες κάτοικοι καθημερινά, αν και αιτούνται δωρεάν λήψη νερού, δεν έχουν πάρει (από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΖ και του δήμου), και η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ.

Διεκδικεί από κυβέρνηση και δημοτική αρχή να εγκατασταθεί κλιμάκιο τεχνικών από τα αρμόδια υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου και την προμήθεια των κατοίκων με νερό, να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για τον πλήρη και σωστό καθαρισμό ντεπόζιτων, σωληνώσεων κ.ά. με έξοδα του δήμου, αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές, να αντικατασταθεί πλήρως το απαρχαιωμένο, άκρως επικίνδυνο δίκτυο και να επεκταθεί, ώστε να καλύψει το σύνολο των λαϊκών αναγκών με συνεχή παροχή.

1.500 νοικοκυριά με πρόβλημα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Γ. Στασινόπουλος παραδέχτηκε ότι 1.500 νοικοκυριά (άρα πολύ περισσότεροι κάτοικοι) στην πόλη έχουν μείνει χωρίς νερό. Είπε ότι παραμένει άγνωστο πότε θα λειτουργήσει ξανά το δίκτυο και πρόσθεσε ότι ακόμα και να πάρουν νερό τα σπίτια που το στερούνται, με μεταφορά του μέσω υδροφόρων (κάτι που είναι πολύ δύσκολο με τα υπάρχοντα ελλιπή μέσα της ΔΕΥΑΖ και του δήμου), σε δύο μέρες θα χρειάζονται επανατροφοδοσία, κάτι που δείχνει συνολικά την πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού υπάρχουν σπίτια που εδώ και μια βδομάδα δεν έχουν πάρει σταγόνα νερό.

Σε μια προσπάθεια να «ξεφύγει» από το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με τις ζημιές που έχουν υποστεί σε σωληνώσεις, δεξαμενές και ντεπόζιτα αποθήκευσης του νερού οι κάτοικοι, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν φέρει ευθύνη η ΔΕΥΑΖ ή ο δήμος για τις υδραυλικές δικτυώσεις μετά την παροχή του κάθε μετρητή (ρολογιού), χωρίς όμως να εξηγεί ποιος ευθύνεται για την ποιότητα του νερού, πώς αυτό καταλήγει στα σπίτια κ.λπ. Παράλληλα, μέχρι και χτες δεν είχαν γίνει γνωστές οι απαντήσεις των εργαστηριακών ελέγχων ειδικών εργαστηρίων από τα δείγματα νερού που εστάλησαν μετά την εισροή του πετρελαίου. Την ίδια ώρα μεγαλώνουν και τα έξοδα στα λαϊκά νοικοκυριά, που καλούν συνεργεία υδραυλικών για να επισκευάσουν τις βλάβες τους.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν και αρκετοί κάτοικοι της πόλης, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντιπαρατέθηκαν με την ουσία των λεγομένων της δημοτικής αρχής, απαιτώντας άμεσα δωρεάν παροχή νερού και με επίταξη των ιδιωτικών υδροφόρων, αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους επλήγησαν και άλλα μέτρα.

Τέλος, Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και την εξασφάλιση ποιοτικού και φτηνού τρεχούμενου νερού, κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ