Τα αιτήματα των σπουδαστών μετέφερε στη Βουλή η πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ
Πολλές και σοβαρές πλευρές των επιπτώσεων που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναδείχθηκαν κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πολλοί ανέδειξαν ότι η μετονομασία από μόνη της δεν αναβαθμίζει την εκπαίδευση στα ΙΕΚ, ενώ στηλίτευσαν τη διατήρηση των εξετάσεων στον ΕΟΠΠΕΠ μετά το πτυχίο κ.ά. Επισήμαναν επίσης τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις των ΕΠΑΛ, ενώ μίλησαν για ουσιαστική κατάργηση των Εργαστηριακών Κέντρων και επισήμαναν την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών σχολών, σχολείων και εργαστηρίων.
Τα αιτήματα των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ μετέφερε στη Βουλή η πρόεδρος του Συλλόγου τους από την Αττική (ΣΥΣΔΙΕΚ), Φωτεινή Δούλη, σημειώνοντας ότι «ήδη μέσα στις σχολές με Γενικές Συνελεύσεις το νομοσχέδιο αυτό απορρίπτεται από την πλειοψηφία των σπουδαστών». Κατέθεσε στα πρακτικά ανακοινώσεις του Συλλόγου και ανέφερε τις προτάσεις του για τους πραγματικούς όρους αναβάθμισης των σπουδών, όπως: Πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης, κόντρα στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Πραγματική αναβάθμιση των πτυχίων χωρίς επιπλέον εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΕΠ και όχι να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου για πρόσληψη στο Δημόσιο. Ζήτησε ακόμα να καθιερωθεί υποχρεωτική πληρωμή της πρακτικής άσκησης στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, να υπάρχουν ενιαία ύλη και προγράμματα πανελλαδικά ανά ειδικότητα με αντίστοιχα συγγράμματα, να αυξηθεί το όριο των απουσιών κατά 30% για τους εργαζόμενους σπουδαστές, να καταργηθεί το ηλικιακό όριο για το πάσο, να σταματήσουν να κόβονται ασφαλιστικά δικαιώματα από ανέργους που ξεκινάνε σχολές ΙΕΚ. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά μας», κατέληξε η Φ. Δούλη.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τα αναβαπτισμένα ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ ότι «ο απολυτήριος τίτλος που παρέχουν είναι προσόν διορισμού στην εκπαιδευτική κατηγορία ΔΕ, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 (Α' 232)». Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι Λυκείου στον διορισμό τους στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τα 2,5 ή και 3 χρόνια σπουδών και πρακτικής άσκησης, ενώ αναζωπυρώνεται και η συζήτηση που άνοιξε πέρσι για τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σπουδών.
Επιβεβαιώθηκε ότι η ανεπαρκής και προβληματική ΚΥΑ που είχε αναγκαστεί να φέρει η κυβέρνηση πέρσι, θορυβημένη από τις παρατεταμένες και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών και προέβλεπε την εισαγωγή νέας μισθολογικής κατηγορίας, Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ), για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στους ΟΤΑ, δεν ήταν παρά ένας «ελιγμός» για να κάμψει τις αντιδράσεις. Ενώ επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση «κλείνει» τα αυτιά στην απαίτηση για αναβαθμισμένες σπουδές και πτυχία, πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, καμία διάκριση σε αποφοίτους προ και μετά το 2003.
Μένει να δούμε πότε θα βγει στη δημοσιότητα το σχέδιο για την ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών που από πέρσι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση με σκοπό να λειτουργήσει το 2025...