Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Χιλιάδες μαθητές δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης κλήθηκαν την Τετάρτη να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης γιατί τα σχολεία τους μετατράπηκαν προσωρινά (και άγνωστο για πόσες μέρες) σε κέντρα καταυλισμού περίπου 2.000 μεταναστών που είχαν βρει καταφύγιο σε πρόχειρα σπίτια από τέντες στο Φλόιντε Μπένετ, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Την απόφαση πήρε και ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του δήμου της Νέας Υόρκης, Κάιλα Μαμέλακ.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απονομή χάριτος στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μ. Καμίνσκι και τον συνεργάτη του Μ. Βόισικ, από το πρώην κυβερνών κόμμα PiS λέγοντας ότι υπέβαλε αίτημα στον γενικό εισαγγελέα για την αποφυλάκισή τους, ενώ τους χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους». Την Τρίτη οι δύο πολιτικοί και βουλευτές του PiS συνελήφθησαν μέσα στο προεδρικό μέγαρο, καταγγέλλοντας μια «ενέργεια πολιτικής εκδίκησης» από τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ντ. Τουσκ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Καταστροφική αποδείχθηκε η (μεγαλύτερη των τελευταίων 60 ετών) άνοδος της στάθμης των νερών του ποταμού Κονγκό καθώς τις τελευταίες λίγες μέρες προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και σοβαρές ζημιές σε πάνω από 300.000 κατοικίες, εκ των οποίων αρκετές δεκάδες χιλιάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Εκατοντάδες μηχανικούς υπολογιστών και τεχνικούς πληροφορικής απέλυσε το πολυεθνικό τεχνολογικό μονοπώλιο της «Google» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο μέτρων εταιρικής αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους, σχεδιασμό που ανήγγειλε το 2023 ανακοινώνοντας πως θα απολύσει το 6% του προσωπικού (δηλαδή περίπου 12.000 άτομα).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέες απειλές κατά των Ευρωπαίων εταίρων εκτόξευσε το βράδυ της Τετάρτης από την Αϊόβα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Οπως είπε, η «δέσμευσή» του στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ. Το ίδιο διάστημα αποκαλύφθηκε ότι όταν ήταν Πρόεδρος είχε πει σε κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες πως εάν η ΕΕ δεχόταν επίθεση οι ΗΠΑ δεν θα βοηθούσαν ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ