Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες δηλώσεις Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Αέρα στα πανιά» της τουρκικής κυβέρνησης και των αξιώσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δίνει το παζάρι που κλιμακώνεται με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξετάζοντας ανταλλάγματα σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα (μεταξύ τους στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό), προκειμένου να διαφυλαχθεί η «συμμαχική συνοχή» απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 97η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «δεν ενεργούμε υπολογίζοντας τι θα πουν οι άλλοι. Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε, λαμβάνεται με άξονα την Τουρκία. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας, ό,τι χρειάζεται η Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι άλλοι. Υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τα συμφέροντα του έθνους μας, κάνοντας τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή, τόσο στη διπλωματία όσο και σε στρατιωτικό πεδίο» και συμπλήρωσε: «Η ισχυρή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα παραδείγματα αυτά. Τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αυξηθούν. Οπως καμία επιτυχία δεν είναι τυχαία, έτσι και κανένα από τα επιτεύγματα της χώρας μας σε διάφορους τομείς δεν ήταν τυχαίο».

Οι νέες δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που αφορά Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο γίνονται έναν μήνα μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στην Αθήνα, που πρώτες οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν «με σθεναρό τρόπο», υποστηρίζοντας «τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή». Θυμίζουμε ακόμα ότι στη λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών» οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν «οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»...

Μεσολάβηση των Βρετανών με «μοντέλο» Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας ζητάει ο Τατάρ

Στο μεταξύ φουντώνει το παρασκήνιο και γύρω από τα παζάρια στο Κυπριακό, όπως επιβεβαίωσε άρθρο του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη βρετανική εφημερίδα «Express», όπου και υπογράφει ως «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου τόσο ο βορράς όσο και ο νότος θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συνεργασία», όπως στους «πόρους υδρογονανθράκων στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου», στην «ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της Δημοκρατίας της Τουρκίας», στην «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως μέσου μετάβασης στη πράσινη ενέργεια», στη «διαχείριση των πόρων γλυκού νερού του νησιού» κ.λπ. Ενώ δήλωσε έτοιμος να εξετάσει οποιεσδήποτε προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς «που θα βασίζονται σε αρχές αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο πλευρές», θα «σέβονται την ισότητα των δύο πλευρών» και δεν θα συνεπάγονται «επέκταση της εξουσίας ή δικαιοδοσίας της μιας πλευράς στην άλλη».

Κάλεσε δε σε συνθήκες που θα ευνοήσουν «να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα που τόσο χρειάζεται για την Κύπρο» και ζήτησε ειδικά η Βρετανία να αναλάβει ρόλο «ως εγγυήτρια δύναμη» και «ως φίλος», παροτρύνοντας την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» «να διαδραματίσει τον ρόλο της στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί το καλό του συνόλου του νησιού και της περιοχής στο σύνολό της», για να καταλήξει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες του Λονδίνου θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί στην Κύπρο «ένα περιβάλλον αλληλεξάρτησης, όπως αυτό που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Την ίδια στιγμή η Γαλλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» είπε για το Κυπριακό ότι τα πράγματα δε χρειάζεται να μείνουν ως έχουν και ότι «με πολιτική βούληση και ευελιξία είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, υπό τη μορφή μιας ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ