Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Νεκρώνουν τα γιαπιά στις 31 Γενάρη

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Σε 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας την Τετάρτη 31 Γενάρη. Μετά την πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη, αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι μαζί με την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα τους εντείνουν την πάλη τους και διεκδικούν την ικανοποίηση αιτημάτων υπεράσπισης του εισοδήματος και της ίδιας της ζωής τους.

Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο). Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Την επιτυχία της απεργίας προετοιμάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.«Την ώρα που η κατασκευαστική δραστηριότητα χτυπάει "κόκκινο", την ώρα που τα έργα και οι υποδομές φτιάχνονται σε πολύ μικρότερο χρόνο απ' ό,τι παλιότερα, μας "ζητάνε" να δουλεύουμε περισσότερο και να παίρνουμε λιγότερα από αυτά που παίρναμε τη δεκαετία του 2000», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του. Οσο για τις «διαμαρτυρίες» και τα «παράπονα» των εργοδοτών για το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τους λέμε καθαρά: Αμα θέλουν χέρια, να πληρώσουν μεροκάματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους εργάτες να τρώνε, να ντύνονται, να στεγάζονται, να ψυχαγωγούνται με αξιοπρέπεια. Η απάντησή μας είναι οι αγώνες για διεκδικήσεις που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, και όχι δουλειά με ατέλειωτες υπερωρίες».

Μπροστά στην απεργία, το Συνδικάτο επισημαίνει την ανάγκη να πληθύνουν και να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης που ήδη υπάρχουν σε χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια κατασκευής της νέας γραμμής του Μετρό, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Σε άλλα μεγάλα έργα, όπως στο Ελληνικό, οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις και διασφάλιση του ωραρίου.

Στην απεργία στις 31 Γενάρη και σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ