Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Νέες διαμαρτυρίες για χειρισμούς των αλβανικών αρχών

Αφορμή για να εκφραστεί ξανά δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των αλβανικών αρχών στην υπόθεση Μπελέρη έδωσαν τα όσα έγιναν κατά την άδεια που ζήτησε ο κατηγορούμενος για να παραβρεθεί την περασμένη Κυριακή στην κηδεία της γιαγιάς του, λίγα 24ωρα μετά τη νέα διακοπή της δίκης, για τις 10 Γενάρη.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας ζήτησε άδεια και τελικά του χορηγήθηκε μόνο μία 6ωρη, ώστε να μεταφερθεί - συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων - στο νεκροταφείο της πόλης, όπου και βγήκε από το όχημα που τον μετέφερε μόνο για 10 λεπτά, όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία της ταφής. Η οικογένεια του Φρέντι Μπελέρη κατήγγειλε ότι «η αλβανική νομοθεσία προβλέπει άδεια για 48 ώρες. Η άδεια η οποία δόθηκε στον Φρέντι ήταν για 6 ώρες. Δυστυχώς τον άφησαν για 5 λεπτά». Ακόμα, είπαν ότι όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του και να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, οι αστυνομικοί «τον ξαναέβαλαν βιαίως μέσα στην κλούβα για να φύγει από τη Χειμάρρα» και δεν τον άφησαν «να κάνει ούτε τον σταυρό του».

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, η δικαστική έδρα είχε απορρίψει αίτημα της υπεράσπισης για εξαίρεση δύο δικαστών από την τριμελή σύνθεση του δικαστηρίου, ενώ την Πέμπτη, είχε απορριφθεί και αίτημα για τροποποίηση των μέτρων ασφαλείας σε βάρος του κατηγορουμένου (ώστε να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό). Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το δικαστήριο επιχειρηματολόγησε σχετικά με το σκεπτικό ότι στην υπόθεση δεν έχει αλλάξει τίποτε από τότε που λήφθηκε η δικαστική απόφαση για την προφυλάκισή του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική των ευρύτερων διεργασιών που συνεχίζονται στην Αλβανία με φόντο τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και τις προεκτάσεις τους, η εισαγγελία διέταξε να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα επειδή αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ενώ ήταν πρωθυπουργός (2005 - 2009) για να ευνοήσει τον σύζυγο της κόρης του στην ιδιωτικοποίηση κρατικής γης. Ο Μπερίσα αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα για πολιτική επίθεση με στόχο να φιμωθεί η αντιπολίτευση. Θυμίζουμε ότι ο Μπερίσα διαφιλονικεί για την ηγεσία στο Δημοκρατικό Κόμμα με τον Λουλζίμ Μπάσα, ενώ από το 2021 οι ΗΠΑ (με τις οποίες οι κυβερνήσεις του συνεργάστηκαν στενά για πολλά χρόνια) απαγόρευσαν την είσοδο στον ίδιο και την οικογένειά του, επικαλούμενες κι αυτές τις κατηγορίες για διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ