Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Η Βρετανία αναλαμβάνει την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης

Η Βρετανία θα αναλάβει το 2024 την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) του ΝΑΤΟ, θέτοντας σε επιφυλακή χιλιάδες στρατιώτες.

Η εν λόγω δύναμη συγκροτήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και ηγετικό ρόλο αναλαμβάνουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η Βρετανία θα πάρει τα ηνία της διοίκησης από τη Γερμανία την 1η Γενάρη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην καρδιά του ΝΑΤΟ. Με τη διοίκηση της Κοινής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2024, αναλαμβάνουμε ακόμη έναν ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Βρετανία αυξάνει τις δεσμεύσεις της που αφορούν την άμυνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ΝΑΤΟ εισέρχεται στον 75ο χρόνο του», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, και συμπλήρωσε: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας και να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας».

Ρωσικός πύραυλος στον πολωνικό εναέριο χώρο;

Ενα ακόμη περιστατικό, που επισημαίνει τους κινδύνους κλιμάκωσης, συνέβη την Παρασκευή τα ξημερώματα. Αγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, από την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία, δήλωσε η Διοίκηση Επιχειρήσεων του πολωνικού στρατού, ενώ η Ρωσία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πάνω από 150 drones και πυραύλους στοχοποιώντας ουκρανικές υποδομές.

Ολα δείχνουν ότι «το αντικείμενο που εισήλθε σήμερα στον πολωνικό εναέριο χώρο, κοντά στο Χρουμπιέσοφ στη νότια Πολωνία, ήταν πιθανότατα ρωσικός πύραυλος, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία», δήλωσε Πολωνός στρατηγός, που συμπλήρωσε ότι έγιναν «οι προβλεπόμενες διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ