Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σε νέα φάση όξυνσης οι ανταγωνισμοί για τη διαχείριση

Η επανεμφάνιση της European Super League, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οδήγησε σε νέες αντιμαχίες με την UEFA για ρόλο στην «πίτα» των κερδών

Οι αδυσώπητες κόντρες αντίπαλων συμφερόντων στα υψηλά κλιμάκια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με επίδικο τον έλεγχο και τη διαχείριση του μεγαλύτερου κομματιού της τεράστιας «πίτας» των κερδών στον χώρο, επανήλθαν σε πρώτο πλάνο λίγο πριν το τέλος του έτους. Η UEFA και η διαβόητη Εuropean Super League, που ξεκίνησε ως Λίγκα 12 ισχυρών ομάδων από διάφορες χώρες αλλά πλέον αποτελείται μόνο από 3 μέλη (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους), ακονίζουν τα «ξίφη» τους για μία ακόμα «μονομαχία». Αιτία, αυτήν τη φορά, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τάραξε ξανά τα νερά στην ποδοσφαιρική Ευρώπη και προκάλεσε νέους τριγμούς στο καθιερωμένο στάτους στη διαχείριση του «προϊόντος» (UEFA - FIFA).

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας Α22, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επαναπομεινάντων μελών της ESL, κρίνοντας ως καταχρηστική την πρωτοκαθεδρία των UEFA - FIFA στον χώρο του ποδοσφαίρου και τη δυνατότητά τους να επιβάλλουν κυρώσεις στις ομάδες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Δικαστήριο θεωρούνται παράνομες και αντίθετες με τους νόμους της ΕΕ οι κυρώσεις με τις οποίες απειλήθηκαν οι ομάδες που θα δήλωναν συμμετοχή στην προ τριετίας προσπάθεια της ESL για τη δημιουργία ευρωπαϊκής διοργάνωσης έξω από τον έλεγχο της UEFA. Το εγχείρημα εκείνο σε πρώτη φάση είχε ...στεφθεί με πλήρη αποτυχία, μπροστά στις απειλές για σοβαρές κυρώσεις από την UEFA, αλλά και στις γενικότερες αντιδράσεις, που έφτασαν μέχρι και σε επίπεδο ηγεσίας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς φιλάθλων απανταχού στην Ευρώπη, κυρίως για το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί της ESL περιλάμβαναν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, με τη συμμετοχή ορισμένων από τους ισχυρότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης.


Associated Press

Πέρα από μια μερική δικαίωση, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ουσιαστικά δεν κρίνει το αν η ESL έχει το δικαίωμα δημιουργίας ξεχωριστής Λίγκας, το πόρισμα όμως ότι UEFA και FIFA με τις τακτικές τους παραβιάζουν τους νόμους περί ανταγωνισμού μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις το «τσεκούρι του πολέμου» στο ...«Ελ Ντοράντο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει ξεθαφτεί από την UEFA και την ΕSL.

ΕSL: Με κρυφό «χαρτί» τις αλλαγές στο πρότζεκτ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς από πλευράς ESL, με τους ισχυρούς άνδρες των ομάδων - μελών της, Φλορεντίνο Πέρεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Τζουάν Λαπόρτα (Μπαρτσελόνα) και Αντρέα Ανιέλι (Γιουβέντους), να κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Εκείνο όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η παρουσίαση των νέων σχεδιασμών της ΕSL, που σαν έτοιμοι από καιρό ήρθαν στην επιφάνεια λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και αφού καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των πρώτων αντιδράσεων από την αντίπαλη πλευρά. Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πρότζεκτ, απ' ό,τι φαίνεται έχει εγκαταλειφθεί από τους συντελεστές της ESL η ιδέα της κλειστής Λίγκας, που στην πρώτη απόπειρα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να χαθεί το - απαραίτητο για το επικοινωνιακό κομμάτι του εγχειρήματος - λαϊκό έρεισμα των «νέων ιδεών».


Η νέα μορφή του πρότζεκτ λοιπόν παρουσιάζεται ως πιο «μαζική» και «ανοιχτή»: Η ΕSL σχεδιάζει τη δημιουργία τριών κατηγοριών (Star League, Gold League, Blue League) με τη συμμετοχή 64 ομάδων από όλη την Ευρώπη (από 16 στις δύο πρώτες κατηγορίες και 32 στην τρίτη), που η κατανομή τους θα καθορίζεται από τη θέση στην οποία θα τερματίζει κάθε ομάδα στο εθνικό της πρωτάθλημα. Είναι εμφανώς το «χαρτί» που παίζει η ESL στην προσπάθειά της να αλλάξει το σε βάρος της κλίμα από την προηγούμενη προσπάθεια, όταν έδειξε να μη λαμβάνει υπόψη ούτε τα πρωταθλήματα ούτε τις Λίγκες - διοργανώτριες αρχές τους.

Οι προτεινόμενες τρεις κατηγορίες θα συνδέονται μεταξύ τους με το σύστημα του προβιβασμού - υποβιβασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται από την πρώτη κατηγορία να υποβιβάζονται δύο ομάδες και να προβιβάζονται ισάριθμες από τη δεύτερη, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία. Οσον αφορά την τελευταία, οι 32 θέσεις σε αυτή θα καθορίζονται κάθε χρονιά από την παρουσία των ομάδων στα εθνικά τους πρωταθλήματα - δηλαδή δεν θα υπάρχουν «κλειδωμένες» συμμετοχές από την προηγούμενη χρονιά, όπως στις άλλες κατηγορίες. Οι ομάδες κάθε κατηγορίας θα χωρίζονται σε ομίλους των 8 και θα δίνουν αγώνες εντός και εκτός έδρας. Μετά τη φάση των ομίλων θα αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια, μέχρι τον τελικό της κάθε κατηγορίας.

Είναι εμφανής από τους παραπάνω σχεδιασμούς η προσπάθεια των συντελεστών της ESL να παρουσιάσουν το νέο εγχείρημα ως ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ανοιχτό σε όλους για συμμετοχή, άλλο τόσο εμφανής όμως είναι η πρόθεση για δημιουργία ποδοσφαιρικών «προϊόντων» που θα αφορούν μια ελίτ ομάδων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες κατηγορίες (μικρότερος αριθμός συμμετεχουσών ομάδων, άνοδος και υποβιβασμός μόλις δύο ομάδων κ.λπ.).

UEFA: Με όπλο την πολιτική στήριξη

Στην UEFA, από την άλλη, έγινε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μετά τις εξελίξεις, δεν γινόταν όμως να κρυφτεί μια κάποια αναστάτωση στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλωστε, τα νέα δεδομένα ήρθαν στο «παρά 1» των αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήδη από τη σεζόν 2024 - 2025 και οι οποίες αποφασίστηκαν από την UEFA, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ικανοποιηθούν τα «θέλω» των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να έχει «το κεφάλι της ήσυχο» από μελλοντικές διενέξεις, κυρίως δε από τάσεις «απόσχισης».

Και πράγματι οι αλλαγές, με τις υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη οι οποίες τις συνοδεύουν, έφεραν την ικανοποίηση των ισχυρών, περιορίζοντας σε έναν βαθμό το «άγχος» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδες που έχουν υπάρξει μέλη της ESL, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι, όπως και άλλες που περιλαμβάνονται στις ισχυρές της Ευρώπης (π.χ. η Παρί Σεν Ζερμέν), έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα σχέδια της ESL.

Ο μεγαλύτερος «σύμμαχος» της UEFA στην αντιπαράθεση με την ESL, όμως, όπως και τρία χρόνια πριν, εμφανίζεται να είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συνολικά η ΕΕ): Για τους δικούς τους λόγους, έδωσαν πλήρη πολιτική στήριξη στην UEFA, προκρίνοντάς την ως τον μοναδικό φορέα και διαχειριστή του ποδοσφαιρικού «προϊόντος» στη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι χαρακτηριστική η άμεση αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της ESL, με στελέχη της να ξεκαθαρίζουν ότι όποια αγγλική ομάδα δηλώσει υποστήριξη προς την ESL θα υποστεί κυρώσεις. Ακολούθησε η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, Premier League, η οποία ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει τα νέα σχέδια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φρόντισαν να κινηθούν μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις τους και μια σειρά αγγλικές ομάδες, ιδιαίτερα αυτές που είχαν βρεθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο πριν τρία χρόνια (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Αρσεναλ).

Αντίστοιχες ήταν οι κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης (εκ των βασικών στηριγμάτων της UEFA το 2021), με την υπουργό Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά - Καστερά, σε μακροσκελή της ανάρτηση στο «Χ» (πρώην Twitter), να διατυπώνει την άποψη ότι η ESL απειλεί όλους τους γαλλικούς συλλόγους, επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς, και ότι το πρότζεκτ της έρχεται σε αντίθεση «με τις αξίες που διατηρεί η Γαλλία για τον επαγγελματικό αθλητισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα». Υπέρ της UEFA έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής και πολλές ακόμα ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές Λίγκες, όπως η ισπανική, η ιταλική κ.ά.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ