Με καταστολή και χημικά απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους
Τελικά, κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, η Αστυνομία άφησε τους απεργούς που κρατούσε, ενώ αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Κιρμικίρογλου, στον οποίον κατήγγειλαν τόσο την καταστολή όσο και την άρνηση της υπουργού όλο αυτό το διάστημα να συναντηθεί μαζί τους.
Eurokinissi |
Από τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές |
«Δεκαπέντε χρόνια μείωση μισθού, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού!», έγραφε το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής απότυπώνοντας όχι μόνο την άθλια κατάσταση των μισθών, αλλά και ότι μόνο με τον μαζικό αγώνα μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και Σωματεία Εργαζομένων από όλη τη χώρα, όπως την Πάτρα και τα Γιάννενα, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους υπόλοιπους απεργούς κατά την άφιξή τους στην πλ. Βάθης.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Κωνσταντίνα Καφίρη, από τους συμβασιούχους COVID-19 του δήμου Αθήνας, σημείωσε ότι διεκδικούν το αυτονόητο του 21ου αιώνα: «Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά». Επισήμανε ότι η εργασιακή ανασφάλεια που ζουν είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποτέλεσμα διαχρονικών σχεδιασμών που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Δήμου Πάτρας, σημείωσε ότι «μόνο περηφάνια μπορώ να έχω για τους εργαζομένους της Πάτρας και για όλους τους εργαζομένους που είναι εδώ, που ήρθαν μαζικά να διεκδικήσουν το δίκιο τους». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν όσα τους έχουν κλέψει και κάλεσε σε πάλη για επιστροφή των κλεμμένων, για τον 13ο και 14ο μισθό, το ξεπάγωμα της διετίας κ.ά.
Ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, στηλίτευσε τη στάση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας που χωρίζει τους εργαζόμενους σε μόνιμους και συμβασιούχους. Εκανε λόγο για ιστορική απόφαση να γίνει έκτακτο συνέδριο, με στόχο όλοι οι συμβασιούχοι να μπορούν να γραφτούν και να εκπροσωπούνται στα σωματεία τους. Τόνισε ότι ο αγώνας θέλει συνέχεια και κάλεσε στο σημερινό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ενώ τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με την παρουσία τους οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος αντίστοιχα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Στην πλατεία Καραΐσκάκη μεταξύ άλλων χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει στηρίξει το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο στους δήμους, αλλά και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του Κόμματος με τις μορφές εργασίας με ημερομηνία λήξης, που αυξάνουν τα κέρδη, εντατικοποιούν τη δουλειά και οι εργαζόμενοι είναι αβέβαιοι για το μέλλον τους.
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους», τόνισε και αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στους δήμους. «Η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες των δήμων για να προσφέρουν υπηρεσίες αναβαθμισμένες στον λαό, που πληρώνει αδρά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και άλλους φόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στάση έγινε και στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταγγελθεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός ο οποίος συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ανέδειξαν την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις διεκδικήσεις τους για μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να καλυφθεί μέρος των τεράστιων απωλειών και κατήγγειλαν την πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Οπως είπαν, στους δήμους οι συμβασιούχοι αγγίζουν το 50% του προσωπικού, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, η υποστελέχωση και η υποσυντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού δημιουργεί άσχημες συνθήκες κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας, που επιπλέον οδηγεί και σε εργατικά «ατυχήματα». Ενδεικτική είναι και η εικόνα στις δικαστικές υπηρεσίες, όπου η έλλειψη προσωπικού ξεπερνά το 30%.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των σωματείων ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.