Στο πλευρό γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων και άλλων φορέων που καταδικάζουν τις συγχωνεύσεις ως αντιεκπαιδευτικές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κάλεσε να μην υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση, που αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν αριθμούς και δημιουργεί μια σειρά προβλήματα. Οπως τόνισε μεταξύ άλλων, η αιτιολόγηση της πρότασης από πλευράς της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτική, καθώς κινείται ακριβώς πάνω στους «κόφτες» της υφιστάμενης νομοθεσίας, στη λογική του «κόστους - οφέλους», και το μόνο που λαμβάνει υπόψη είναι ο αριθμός των μαθητών, υπονομεύοντας τελικά τα μορφωτικά δικαιώματα. «Οι τάξεις δεν είναι αριθμοί, είναι νέοι άνθρωποι, ο καθένας με τις δικές του ανάγκες, που αντανακλούν και το περιβάλλον στο οποίο μένουν», υπογράμμισε.
Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου από την πλευρά της υπερασπίστηκε τις συγχωνεύσεις, επικαλούμενη το «συμφέρον» μαθητών και εκπαιδευτικών, και παρουσίασε αναλυτικά τη διαδικασία με την οποία γίνονται, για να καταλήξει ότι το υπουργείο δεν θα παρέμβει σε αυτήν, καθώς υπάρχουν «όροι και προϋποθέσεις, και βάσει αυτών γίνεται μια συγχώνευση». Δήλωσε δε πως δεν θεωρεί αποτρεπτικό το να διανύουν μαθητές Γυμνασίου απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων την ημέρα.
«Αυτά τα κριτήρια τα έθεσε η πολιτική που εφαρμόζεται», απάντησε ο Γ. Δελής, θυμίζοντας ότι η τελική απόφαση λαμβάνεται από το υπουργείο. Περιγράφοντας τις διαστάσεις αυτών των συγχωνεύσεων, σημείωσε ότι δημιουργούνται τμήματα με 25 και 28 μαθητές, ότι τα παιδιά θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις, κάποιοι περνώντας από κεντρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και ταχύτητας. Αλλα σχολεία έχουν πολλούς μαθητές παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που δεν χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερα τμήματα αλλά επιπλέον στήριξη, πρόσθεσε.