Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΣΔΕ
Νέα κυβερνητική πρόκληση

Με «χοντρές» ψευτιές απάντησε ο Βαγ. Αργύρης στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με προκλητικές ψευτιές επιχείρησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα των παράνομων παρακρατήσεων σε βάρος των παραγωγών για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων). Ο υφυπουργός κλήθηκε να απαντήσει γιατί τα χρήματα που χρωστάει το κράτος στην ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ τα φορτώνει στους παραγωγούς και τι μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσει αυτή η παρανομία σε βάρος των παραγωγών.

Ο Βαγ. Αργύρης είπε πολλά και διάφορα από το βήμα της Βουλής, χωρίς όμως να δώσει πειστική απάντηση στο ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει. Μεταξύ άλλων:

  • Ανέφερε αρχικώς πως πέρσι διαμορφώθηκε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ υπουργείου Γεωργίας, υπουργείου Εσωτερικών, ΕΝΑΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και των κατά τόπους νομαρχιών και ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών και μετά είπε ότι «μπλοκάραμε τη διαδικασία πληρωμών, γιατί η προγραμματική συμφωνία δεν είναι συμβατή και προσφύγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο». Αλλά δε διευκρίνισε γιατί η κυβέρνηση μπλόκαρε το δημιούργημά της... Ακολούθως πρόσθεσε: «Αυτή η καθυστέρηση ανάγκασε την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση και με τις οργανώσεις και με την ΠΑΣΕΓΕΣ για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ετοιμαστούν τα δικαιολογητικά για τις επιδοτήσεις. Θα πρέπει να πω ότι πουθενά δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να συντάσσει αυτές τις αιτήσεις». Οσο για τις παρακρατήσεις ο Βαγ. Αργύρης δεν τις βρήκε υπερβολικές, αλλά κάπου στη μέση... Αλλωστε, όπως είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται για το νέο χαράτσι που τους φορτώθηκε, γιατί «οι Ενώσεις είναι των ιδίων των παραγωγών».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, που κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, επισήμανε τα εξής στα όσα ξεφούρνισε ο υφυπουργός: «Εχω εδώ ένα έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας, που το υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Κολύρης, που λέει στη δεύτερη παράγραφο τα εξής: Η ανάπτυξη και διαχείριση του ΟΣΔΕ πρέπει κανονικά να αποτελεί έργο και ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς το ΟΣΔΕ αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης. Ωστόσο, λόγω αδυναμίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να αναλάβει άμεσα αυτό το έργο, το υπουργείο Γεωργίας το συντονίζει.

Παρακάτω στην τέταρτη παράγραφο λέει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεννόηση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να χρεώσουν με κάποιο λογικό τέλος τον κάθε παραγωγό για να καλύπτουν το σχετικό κόστος.

Πραγματικά γεννάται το εξής ερώτημα: Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ - που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ομολογεί ότι είναι δουλιά του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι δουλιά των ενώσεων και των παραγωγών - όποιος έχει είκοσι ένα μέχρι πενήντα πρόβατα θα δώσει τριάντα ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Οποιος έχει εκατό πρόβατα θα δώσει εξήντα ευρώ. Τι θα συμπληρώσει δηλαδή παραπάνω; Θα πάρει και άλλον υπάλληλο, αν έχει δέκα, πενήντα ή είκοσι πρόβατα;

Εδώ είναι η ουσία που ουσιαστικά αναφέραμε στην Ερώτησή μας. Η κυβέρνηση, επειδή έκανε μία "πατάτα", γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει ότι πρέπει να γίνεται διαγωνισμός για το ποιος θα διαχειρίζεται το ΟΣΔΕ, που δεν έκανε για να δείξει φιλοσυνεταιριστική τακτική, το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές από το δημόσιο. Ομως, δεν μπορούν να φορτώνονται έτσι στους παραγωγούς. Να πήγαιναν σε αυτούς που κάθονται έξω από κάθε υπηρεσία και "βαρούν" γραφομηχανές. Ενα χιλιάρικο θα έπαιρναν για μια αίτηση, δε θα έπαιρναν τριάντα, σαράντα, εξήντα χιλιάρικα. Για όνομα του Θεού! Οταν οι επιδοτήσεις είναι εκατό χιλιάδες, θα του πάρουν τις είκοσι. Τι να κάνει;

Η Ερώτησή μας δεν είναι γιατί ουσιαστικά οι ενώσεις κάνουν αυτή τη δουλιά. Η Ερώτησή μας είναι γιατί το υπουργείο δε δίνει τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια που χρειάζονται για τη διαχείριση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων και το φορτώνει με παράνομο τρόπο ευνοώντας ορισμένες συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν κάνουν τίποτε άλλο, όπως η ΠΑΣΕΓΕΣ, από το να πουλάνε πνεύμα. Είναι έμμεση η παρακράτηση των επιδοτήσεων. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην Ερώτησή μας θέλω να απαντήσει ο κύριος υπουργός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ