Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προστασία των καταναλωτών με... ενίσχυση της ασυδοσίας

Η κυβέρνηση ενισχύει την «απελευθέρωση των αγορών» (δηλαδή της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών) και αναθέτει στις Επιτροπές Ανταγωνισμού την προστασία των καταναλωτών

Την ώρα που η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια στην αγορά γιορτάζουν - ελέω απελευθέρωσης των τιμών και των αγορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πορτοφόλια των εργαζομένων - η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης των αγορών και εναποθέτει την προστασία των καταναλωτών στην.. ενίσχυση των εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού. Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στο πρώτο συνέδριο με θέμα «δίκαιο και πολιτική ανταγωνισμού στην ΕΕ - Εξελίξεις και προτεραιότητες» η ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, ο Ν. Χριστοδουλάκης:

  • ανέφερε ως προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος την «ισχυροποίηση» των επιτροπών ανταγωνισμού της ΕΕ με στόχο να «επιταχύνουν την απελευθέρωση των αγορών».
  • δεν έκρυψε πως η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου που υλοποιείται μέσα από τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έχει την απόλυτη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα φυσιολογική» αυτή την εξέλιξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού που απαιτεί υψηλότερες κλίμακες από αυτές που έχουν να παρουσιάσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
  • έκανε λόγο για «τοπικές εναρμονισμένες πρακτικές» κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Μίλησε επίσης για «αναβίωση εναρμονισμένων πρακτικών που δεν είναι αμελητέα» και μάλιστα σε αρκετούς κλάδους.

Από το ίδιο βήμα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Μ. Μόντι εμφανίστηκε σαν υπερασπιστής των καταναλωτών και των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι πρώτη σε ζητήματα ανταγωνισμού έρχεται για την ΕΕ η πολιτική του «αντικαρτέλ», τη στιγμή, που ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς και απορρέει από την ΕΕ είναι τέτοιο που με κάθε τρόπο να ενισχύει τα μονοπώλια.

Τόσο πολύ μάλιστα «κόπτονται» οι εγκέφαλοι της ΕΕ για την... πάταξη της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μονοπωλίων, ώστε μεταξύ των μέτρων που πήραν είναι και η τελευταία «νότα επιείκειας». Σύμφωνα με αυτή τη «νότα», όποιοι επιχειρηματίες είναι μέσα σε καρτέλ που είτε έχουν το χαρακτήρα προσδιορισμού τιμών είτε μοιράσματος της αγοράς είτε προσυμφωνημένη συμμετοχή σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς και αποκαλύπτουν τη δράση τους θα έχουν σαν αντάλλαγμα μειωμένα πρόστιμα και μη δημοσιοποίηση του ονόματός τους! Και επειδή το να αναζητά η ΕΕ χαφιέδες μεταξύ των πολυεθνικών είναι μάλλον αστείο, το πιθανότερο είναι να δουλεύουν, όλοι μαζί, τους καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ