Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Συνομιλίες για επέκταση της συνεργασίας και επενδύσεις

Στο επίκεντρο ο διάδρομος μεταφοράς εμπορευμάτων Βορρά - Νότου

Η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν - με έμφαση στις επενδύσεις σε Ενέργεια, δρόμους μεταφοράς, υποδομές - βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών των Προέδρων Βλ. Πούτιν και Εμπρ. Ραϊσί, στη Μόσχα, σε μια φάση που οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και οι δυτικές κυρώσεις ωθούν τις δύο χώρες σε επέκταση της συνεργασίας.

Η υλοποίηση του έργου του μεταφορικού διαδρόμου Βορρά - Νότου ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης. Η διακυβερνητική συμφωνία για τη δημιουργία ενός πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών Βορρά - Νότου υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Ινδία και το Ιράν το 2000. Στη συνέχεια, ο κατάλογος των μερών στη συμφωνία επεκτάθηκε σε 14. Ο στόχος του έργου είναι να κατευθύνει προς τις αγορές της Ευρώπης τις ροές εμπορευμάτων που προέρχονται από την Ινδία, το Ιράν και τα κράτη του Περσικού Κόλπου μέσω του ρωσικού εδάφους. Σε σύγκριση με τη θαλάσσια διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ο διάδρομος Βορρά - Νότου μειώνει τη συνολική απόσταση κατά περισσότερο από το μισό, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος της μεταφοράς.

Ο Ραϊσί επισήμανε εξάλλου ότι η ρωσο-ιρανική συνεργασία «έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης» στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και των BRICS. Η ΕΑΕU και το Ιράν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τις χτεσινές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πούτιν, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Ιράν ανήλθε σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.

Συνάντηση Πούτιν με τον Σαουδάραβα ηγέτη στο Ριάντ

Η επίσκεψη Ραϊσί στη Μόσχα έγινε μια μέρα μετά τις επισκέψεις του Βλ. Πούτιν σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν επενδύσεις, η συνεργασία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ στις πετρελαϊκές αγορές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο έγινε αφού οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση παρά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Μετά τη συνάντηση του OΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου ενός εκατομμυρίου βαρελιών τη μέρα το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να περικόπτει κατά 300.000 βαρέλια και επιπλέον θα μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της κατά 200.000 βαρέλια τη μέρα την περίοδο Γενάρη - Μάρτη.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχοντας μαζί το 1/5 της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ