Xinhua |
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να είναι εταίροι στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», υπογραμμίζοντας και τη σημασία της «πολιτικής εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο μερών. Βέβαια, την ίδια στιγμή, είπε ότι «οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη ως αντίπαλο λόγω των διαφορετικών συστημάτων τους, δεν θα πρέπει να μειώνουν τη συνεργασία λόγω του ανταγωνισμού και δεν θα πρέπει να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους λόγω διαφορών». Υπογράμμισε δε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να κάνει την ΕΕ οικονομικό και εμπορικό εταίρο - κλειδί και προνομιακό εταίρο στην τεχνολογική συνεργασία.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η ΕΕ επιθυμεί «μια σταθερή και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Κίνα», συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ φυσικό να προωθήσουμε σήμερα τις ευρωπαϊκές αξίες μας, περιλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας». Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανήλθε στις δικές της δηλώσεις - όπως είχε κάνει σε προχτεσινή εκτενή της συνέντευξη - στις «ανισορροπίες και διαφορές» ανάμεσα στις δύο πλευρές, που «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν χωριστή συνάντηση και με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, ο οποίος από τη μεριά του - όπως αναμετέδωσε το «Ρόιτερς» - επέκρινε την «ευρεία πολιτικοποίηση» οικονομικών και εμπορικών θεμάτων «κατά παράβαση των βασικών κανόνων της οικονομίας της αγοράς». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η ΕΕ θα είναι συνετή όταν εισάγει περιοριστικές οικονομικές και εμπορικές πολιτικές».
Η Σύνοδος έγινε στον απόηχο της αποχώρησης της Ιταλίας από τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού», εξαιτίας της δυσαρέσκειας της Ρώμης (και) για το αυξημένο έλλειμμα στο διμερές εμπόριο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν, δήλωσε χτες ότι «η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δυσφήμηση και την εξασθένηση της συνεργασίας γύρω από τους "Νέους Δρόμους του μεταξιού" και αντιτίθεται στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση». Εκρινε πάντως σκόπιμο να αναφέρει ότι πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν στους «Δρόμους» και γι' αυτό - υποστήριξε - αποτελούν «τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στον κόσμο».
Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι ο Σι στις 12 και 13 Δεκέμβρη θα έχει επίσημες επαφές στο Βιετνάμ.