8 άτομα εργάζονται στη συντήρηση άνω των 90 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή
Το σημείο του εκτροχιασμού των βαγονιών |
Το τρένο ακινητοποιήθηκε στη διασταύρωση της οδού Γούναρη με τη Λεωφόρο Οθωνος - Αμαλίας και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, σε αυτό επέβαιναν και 72 άτομα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός επιβάτη ή μέλους του προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα προβλήματα που σημειώνονται συχνά και στη συγκεκριμένη γραμμή της Πάτρας (όπως συνολικά από το Ρίο έως την Κάτω Αχαγιά) λόγω της έλλειψης προσωπικού και της μη δυνατότητας συντήρησης των αναγκαίων γραμμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προβλήματα που και τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο έχουν καταγγείλει.
Οπως αναφέρθηκε από τον αναπληρωτή γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ Πάτρας Σταύρο Πήλιο, ο κατακερματισμός του σιδηρόδρομου, η παραχώρηση συντηρήσεων και παρεμβάσεων σε εργολάβους, η «απελευθέρωση» του σιδηροδρομικού έργου και οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού έχουν συμβάλει στην κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά.
«Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος χωρίς εργαζόμενους», σημείωσε ο συνδικαλιστής και κατήγγειλε τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της «Hellenic Train», που έχουν αφήσει με έναν υπάλληλο στη γραμμή Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο (35 χλμ.), τέσσερις στη γραμμή Ρίο - Πάτρα - Κάτω Αχαγιά (πάνω από 30 χλμ.) και τρεις για τον οδοντωτό Διακοπτού - Καλαβρύτων (35 χλμ.). Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι συνταξιοδοτούνται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ κατήγγειλε πως δεν προχώρησαν ούτε οι προσλήψεις πέντε εργαζόμενων, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν μετά και το έγκλημα στα Τέμπη:«Σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας. Τάζουν ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, χωρίς προσωπικό. Ο,τι συμβαίνει και με τον τελευταίο εκτροχιασμό το έχουμε καταγγείλει. Πώς θα συντηρηθούν οι γραμμές και θα έχουμε ασφαλείς μεταφορές, όταν τα πάντα "απελευθερώθηκαν" στον βωμό του κέρδους;».
Σε ό,τι αφορά τέλος την κίνηση των τρένων, αυτή σταμάτησε χθες για το τμήμα από το κέντρο της Πάτρας προς τον Αγιο Ανδρέα και συνεχίστηκε μόνο προς Ρίο και Κάτω Αχαγιά, ενώ αναμένονταν γερανοί προκειμένου να σηκωθούν τα βαγόνια και να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.
Αναφορικά με το ατύχημα, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά πως η λογική «πάμε κι όπου βγει», που είδαμε στα Τέμπη, εφαρμόζεται και στον Προαστιακό σιδηρόδρομο της Πάτρας, ενώ προσθέτει:
«Η πολιτική που διαχρονικά έχει εφαρμοστεί στον τομέα των σιδηροδρόμων από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), που βάζουν στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" τις υποδομές και τη συντήρησή τους, που τις αποψιλώνουν από προσωπικό και τις κόβουν σε κομμάτια για να τις δώσουν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Μικρά και μεγάλα εγκλήματα που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για τη μετακίνηση και την προστασία του λαού, ακόμα και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Τεράστιες ευθύνες έχουν η κυβέρνηση και η εταιρεία, αφού οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο για τη συντήρηση όσο και για την έλλειψη προσωπικού. Φτάνει πια! Απαιτούμε να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να παρθούν όλα τα μέτρα συντήρησης για την ασφαλή μετακίνηση του λαού και των εργαζομένων του σιδηρόδρομου. Διεκδικούμε ασφαλή, σύγχρονα και δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».