Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αμεσα να αποκατασταθούν οι αδικίες στις προκαταβολές που έδωσε ο ΕΛΓΑ

Ωρα αγώνα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, να «πλημμυρίσει» η Θεσσαλία με τρακτέρ στους δρόμους

«Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του νομού μας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμα φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας»: Τα παραπάνω αναδεικνύει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, καλώντας το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να αποκαταστήσουν τις αδικίες που σημειώθηκαν και ο κάθε παραγωγός να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές, με βάση την καλλιέργεια του και τη ζημιά που είχε. Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία επαναφέρει και τα αιτήματα για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει πως η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες είναι πολύ μικρή και απέχει πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Σημειώνει συγκεκριμένα: «Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί, αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας, που συνεχώς ερημώνουν, και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους "κόφτες" που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ηταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε! Ομως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας αναφέρει ενδεικτικά ένα παράδειγμα για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών: «Για το βαμβάκι, που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί, ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περσινής χρονιάς, όπως ισχύει στον κανονισμό, είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ο,τι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, όλους όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, «να συνειδητοποιήσουν ότι όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων, οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα, ενωμένοι, αποφασισμένοι και με μαζική συμμετοχή. Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο νομός μας πρέπει να "πλημμυρίσει" με τρακτέρ στους δρόμους και με τη συμπαράσταση όλων των φορέων, καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Ολοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ