Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Ενας λογοτεχνικός περίπατος - ζωντανό μάθημα Ιστορίας για τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου...

Με πρωτοβουλία του Στεκιού Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ενας λογοτεχνικός περίπατος, με βάση το βιβλίο «Τα γενέθλια», της Ζωρζ Σαρή, που είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νέας γενιάς.

Την ξενάγηση πραγματοποίησε η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στην πρώτη στάση του λογοτεχνικού περιπάτου, στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης, στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο και να συζητήσουν με τον Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις, μαθητών κυρίως, για τις συνθήκες ζωής στην εξορία στη Γυάρο, τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές κ.ά.

Για τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό βιβλίο

Οπως σημειώθηκε εισαγωγικά, στην αφετηρία του περιπάτου, στο Πάρκο Ελευθερίας, «αρκετοί νέοι άνθρωποι σήμερα, μόνο στο άκουσμα της λέξης "διάβασμα" βγάζουν φλύκταινες... Και δεν τους αδικούμε, αφού οι χώροι Εκπαίδευσης έχουν γίνει ατέλειωτα εξεταστικά κέντρα παπαγαλίας, αποσπασματικών γνώσεων και σκόρπιων δεξιοτήτων, που δεν καλλιεργούν επ' ουδενί την αγάπη για το διάβασμα. Το βιβλίο, όμως, αποτελεί "όπλο" στα χέρια μας. Η επαφή μας με το διάβασμα, η πρόσβαση στο καλό βιβλίο θέτει σε κίνηση την ανθρώπινη σκέψη, τη διευρύνει, την οξύνει κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εκμεταλλευτές και το σύστημά τους. Το βιβλίο γεμίζει τον νέο άνθρωπο με συναισθήματα, με ιδέες, αξίες, θετικά πρότυπα. Το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου και ειδικότερα στην περίοδο της εφηβείας. Συμβάλλει στην ολοκλήρωσή του ως ανθρώπου που θα σκέπτεται, θα κρίνει, θα δρα. Γι' αυτό τέτοιες επέτειοι είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό βιβλίο, να αγαπήσουν το διάβασμα, που συνήθως παρουσιάζεται σαν καθήκον και όχι σαν ψυχαγωγία. Να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να σκεφτούν και να προβληματιστούν, να βιώσουν μικρές και μεγάλες συγκινήσεις, που εμπλουτίζουν τον ψυχικό τους κόσμο και οξύνουν το πνεύμα τους. Η ΚΝΕ, με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως είναι και αυτός ο λογοτεχνικός περίπατος, με τις προτάσεις βιβλίων που παρουσιάζει στον "Οδηγητή" κ.λπ., φιλοδοξεί να μεταδώσει στους νέους το μικρόβιο του διαβάσματος, να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην πρώτη επαφή τους με το καλό βιβλίο».


Οι συμμετέχοντες στον λογοτεχνικό περίπατο ακολούθησαν τα ίχνη του βιβλίου «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, το οποίο παρουσιάζει γλαφυρά τα γεγονότα τις εφτάχρονης δικτατορίας (1967 - 1974), που αποτελούν το χρονικό, πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετείται και αναπτύσσεται η πλοκή. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η 8χρονη Αννα, που δεν θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, καθώς είχε ξημερώσει η 21η Απριλίου 1967 και η ζωή η δική της και όλης της οικογένειάς της αλλάζει δραματικά. Εγινε φανερό και από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια του λογοτεχνικού περιπάτου ότι η πρόθεση της συγγραφέα του βιβλίου είναι κυρίως να μιλήσει στα παιδιά και τους εφήβους για τη δικτατορία, την αντιδικτατορική πάλη και όχι να αφηγηθεί μια ιστορία ματαίωσης μιας προσωπικής γιορτής, καθώς η πλοκή καθορίζεται από τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, παρουσιάζοντας με παραστατικότητα τη ζωή κατά τη διάρκεια της χούντας, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια κομμουνιστών, την ευρηματικότητα και αντοχή των αγωνιστών κ.ά. εξυπηρετώντας την ανάγκη να γίνουν γνωστοί και στο παιδικό και εφηβικό αναγνωστικό κοινό οι αντιστασιακοί αγώνες του λαού και της νέας γενιάς, με αποκορύφωμα τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Ηρωισμοί και αυτοθυσία που μπορεί να είναι καθημερινοί

Οι στάσεις του λογοτεχνικού περιπάτου είχαν και από μία ιστορία του βιβλίου να «διηγηθούν»:

- Ο χώρος του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ), όπου γίνονταν φριχτά βασανιστήρια.

- Ενα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη διασταύρωση Σταδίου και Κοραή, όπου φοιτητές κατάφεραν να κάνουν ένα ψυγείο να ...μιλάει και να φωνάζει «Κάτω η χούντα».

- Το «σφαγείο» στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου η Ζωρζ Σαρή περιγράφει το κολαστήριο της Ασφάλειας στα χρόνια της δικτατορίας, μέσω μιας κοπέλας που κατάφερε να γράψει σε μια χαρτοπετσέτα ένα γράμμα για τα βασανιστήρια που υπέστη.

- Ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου, όπου ολοκληρώθηκε και ο λογοτεχνικός περίπατος, με την αφήγηση των γεγονότων εκείνων των ημερών.

Καθ' όλη τη διάρκεια του λογοτεχνικού περιπάτου αναδείχθηκε πως το μυθιστόρημα για νέους στη χώρα μας οφείλει πολλά στη συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, όπως και στην Αλκη Ζέη. Τονίστηκε πως «τα μυθιστορήματά τους καλούν τους νέους ανθρώπους όχι να καταφύγουν σε κόσμους φανταστικούς ή ωραιοποιημένους, αλλά να μπουν μέσα στη ζωή, να κατανοήσουν την κοινωνία, να πάρουν θέση στα προβλήματα και να κρίνουν». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι «η Ζωρζ Σαρή, με τα μυθιστορήματά της προσέγγισε αγωνιστικά τα μεγάλα θέματα και μίλησε στους νέους με μια γλώσσα ειλικρινή, άφοβη και πειστική. Εξάλλου, όπως έλεγε και η ίδια, αν γράφει για τους παλιούς ηρωισμούς και την αυτοθυσία είναι για να δείξει ότι αυτοί μπορεί να είναι καθημερινοί, να γίνονται από τον καθένα, κι έτσι να εμπνεύσει στους σημερινούς τη διάθεση να παλέψουν κι οι ίδιοι ενάντια στην αδικία, σε μια κοινωνία που κάνει τα πάντα για να τους αποχαυνώσει...».

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε στους αγώνες του επόμενου διαστήματος, καθώς και στην εκδήλωση που προγραμματίζει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» για το λογοτεχνικό έργο της Ζωρζ Σαρή και της Αλκης Ζέη μέσα στον Δεκέμβρη.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ
  • Σήμερα Τετάρτη η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοοικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών Αττικής καλεί στις 20.00 στο «Ιλιον Plus» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.
  • Στις 4 Δεκέμβρη η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά πραγματοποιεί μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Τσακνής.
  • Στις 10 Δεκέμβρη η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας πραγματοποιεί με τη σειρά της μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, στις 19.00 στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Τσακνής, Ρίτα Αντωνοπούλου, Βασίλης Σκουλάς και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Με πολύμορφες και φροντισμένες εκδηλώσεις οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τίμησαν την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου
  • Αρθρο: Τι φέρνει η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Να παρθούν μέτρα για ασφαλή μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις
  • ΣΥΣΔΙΕΚ: Με συλλογική δράση για νέες διεκδικήσεις
Αυτήν την Κυριακή η δράση του «κόκκινου Αερόστατου» Θεσσαλονίκης

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία... Αυτήν την ιστορία καλεί το «κόκκινο Αερόστατο» τους φίλους του να ανακαλύψουν παρέα τιμώντας τον Νοέμβρη του 1973.

Μετά από τις πετυχημένες δράσεις που έγιναν στην Αττική και σε άλλες περιοχές, την Κυριακή 26 Νοέμβρη κορυφώνεται η δράση των παιδιών του «κόκκινου Αερόστατου» από τη Θεσσαλονίκη. Το ραντεβού είναι στις 11 το πρωί στον αύλειο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό escape the city βασισμένο στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν τις δράσεις τους από την προηγούμενη βδομάδα. Χαρακτηριστικά, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Θέρμης, η ομάδα έφτιαξε πανό για την πορεία στις 17/11 με σύνθημα «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ο Αγώνας δεν σταματά, Πάντα συνεχίζεται». Στην περιοχή της Τούμπας και Πυλαίας - Χορτιάτη, οι ομάδες συνδυάζοντας το ότι τα συνθήματα στην περίοδο της χούντας, όπως «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ», «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», είναι επίκαιρα και στο σήμερα, ανακάλυψαν την πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, το πώς ζούνε τα παιδιά εκεί και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, για να ζήσει στη δική του πατρίδα, αλλά και την αλληλεγγύη που δείχνουν όλοι οι λαοί του κόσμου για να γίνει αυτό πράξη. Εμπνεόμενοι από το γράμμα του Ασράφ προς το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, το 2008, έγραψε και η ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» στην Πυλαία - Χορτιάτη γράμμα στα παιδιά της Παλαιστίνης, επιδιώκοντας να τους δώσει κουράγιο, παιδιά τα οποία παίρνουν δύναμη από τους λαούς που «τους σκέφτονται και φωνάζουν στις χώρες τους και στέλνουν βοήθεια». Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι ομάδες του «κόκκινου Αερόστατου» διαμόρφωσαν την παράνομη δισέλιδη εφημερίδα, με στήλες, εικόνες και συνθήματα, την οποία και διακίνησαν σε σπίτια αλλά και στην πορεία του Πολυτεχνείου. Η ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» στην Τούμπα επισκέφθηκε τον ραδιοφωνικό σταθμό «904», όπου πραγματοποιήθηκε μια αναβίωση παράνομης εκπομπής.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973, έμπνευση, γνώση και στήριγμα στους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος

Λαύριο
Λαύριο
Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, σε συνέχεια του τριήμερου εορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με βάση την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973, έμπνευση, γνώση και στήριγμα στους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (πλησίον ΗΣΑΠ Καλλιθέας).

Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους Γιώργο Καραγιάννη, δημοσιογράφο, στρατευμένο φοιτητή την περίοδο της χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ, και Σταύρο Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό και έκθεση βιβλίου.

Πλήθος εκδηλώσεων τις προηγούμενες μέρες

Πλήθος εκδηλώσεων έγιναν και τις προηγούμενες μέρες για την 50ή επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το Σάββατο εκδήλωση έκανε η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού «Ανδρέας Λυκουρίνος» στην Καισαριανή, με ομιλητές τον Γιώργο Βασιλείου, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ και την Φωτεινή Καραβίδα, μέλος της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας. Η Φωτεινή Καραβίδα μετέφερε με ζωντάνια και παραδείγματα το πώς έδιναν τη μάχη τα μέλη της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο, αλλά και την πορεία μέχρι να φτάσουμε στον Νοέμβρη του 1973. Σε λεύκωμα που της προσφέρθηκε από την ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών στο τέλος της εκδήλωσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συντρόφισσα Φωτεινή, ακούγοντας όσα μας είπες, μας γέμισες περηφάνια, δύναμη και αισιοδοξία για τη δράση μας στο σήμερα, για τις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά. Σε ευχαριστούμε!».

Καισαριανή
Καισαριανή
Με μαζική εκδήλωση το Σάββατο στο Ιλιον και οι ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν την επέτειο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα των Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση διοργάνωσε την Κυριακή η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ, στο Παλιό Μηχανουργείο στο Λαύριο, με θέμα τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ο χώρος του μηχανουργείου ήταν κατάμεστος από μαθητές, νέους εργαζόμενους και φοιτητές, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ανάμεσα στους οποίους και αγωνιστές που συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών ως φοιτητές και εργαζόμενοι - συνδικαλιστές. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής. Μετά την ομιλία υπήρχε μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο σε αντιδικτατορικά και αντιφασιστικά τραγούδια από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης και από φοιτητές.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ την εκδήλωση της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Πολυχώρο «Γαλαξίας» στη Νέα Σμύρνη, με ομιλήτρια την Δέσποινα Ρουμανέα, Γραμματέα της ΤΟ. Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα από μαθητές με το χρονικό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, όπου ξεχώρισε η δράση της Μαθητικής Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας και η συμβολή της στην αντιδικτατορική πάλη.

Λονδίνο
Λονδίνο
Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποίησε την Κυριακή δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο.

Στο Ν. Ηράκλειο, στη «Βίλα Στέλλα» προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ενας ζεστός Νοέμβρης» και ακολούθησε ομιλία από τον Στάθη Ευσταθίου, μέλος του ΓΠ Αττικής, ενώ έγινε επίσης ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Την ίδια ώρα, στο δημαρχείο της Πεύκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των ΚΟΒ και ΟΒ Πεύκης - Λυκόβρυσης και της ΟΒ Μεταμόρφωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο βίντεο - χρονικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα, με αντιδικτατορικά τραγούδια και ποιήματα, ενώ ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι παρευρισκόμενοι όλων των ηλικιών ένωσαν τις φωνές τους με τους μαθητές, σιγοτραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», σε κλίμα συγκίνησης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομη ομιλία από την Σταυρούλα Συγκούνα, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ. Στο τέλος της βραδιάς τον λόγο πήραν οι μαθητές και οι φίλοι της ΚΝΕ κάνοντας ερωτήσεις στους Θωμά Κακκαβά και Πανωραία Σταυροπούλου, που κατά την περίοδο της δικτατορίας ήταν μέλη της ΚΝΕ και παρόντες στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και στην κατάληψη της Νομικής.

Επίσης οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ έκαναν την Κυριακή ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας συζητώντας τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ξεκίνησαν από τη λεωφόρο Πανεπιστημίου, όπου παρουσιάστηκε συνοπτικά το μετεμφυλιακό καθεστώς και το πώς έγινε η δικτατορία, ακολούθησε στάση στο κτίριο της Νομικής, όπου έγινε η κατάληψη τον Φλεβάρη του 1973 με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ, μετά έγινε στάση στην οδό Μπουμπουλίνας 18 όπου ήταν η Ασφάλεια, επόμενος σταθμός ήταν η συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνης στο ιστορικό θέατρο «Αθήναιον», που ανέβηκε πρώτη φορά η θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» και ο περίπατος κατέληξε στην πύλη του Πολυτεχνείου.

Εκδηλώσεις και στο εξωτερικό

Ιλιον
Ιλιον
Οι ΚΟ Λονδίνου του ΚΚΕ τίμησαν την επέτειο με μια εκδήλωση με τίτλο «Για μια ειρήνη που τους γέλασε, για μια ελευθερία που πριν έρθει φαινόταν τόσο πλατιά...», όπου μίλησε η Βαγγελιώ Μητσιάκου, μέλος του ΤΓ Βρετανίας του ΚΚΕ.

Προβλήθηκε επίσης το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Προοπτικές» του Αλέξανδρου Παπαθανασίου, σκηνοθέτη που ζει και δουλεύει στο Λονδίνο, που είναι αφιερωμένο στη δράση του Κώστα Καζάκου μέσα στη δικτατορία, τιμώντας έτσι τη μεγαλειώδη προσφορά του τόσο στην Τέχνη όσο και στους αγώνες, και ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι μικροί φίλοι της Οργάνωσης με τραγούδια και ποιήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και για την Παλαιστίνη.

Το πλούσιο πρόγραμμα έκλεισε με αποσπάσματα του θεατρικού «Το μεγάλο μας τσίρκο», από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα Λονδίνου από φίλους και μέλη του ΚΚΕ, προσαρμοσμένα με αναφορές στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού και το αιματοκύλισμά του.

Τέλος, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, κληρώθηκε από λαχνούς που μοιράζονταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα 3d-print καλλιτέχνημα της πύλης του Πολυτεχνείου με το σύνθημα της φετινής επετείου, προσφορά φίλου του Κόμματος.

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επίσης από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη. Ομιλητής ήταν ο Κ. Λουρδάς, γραμματέας της Λέσχης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του ξεσηκωμού και τον ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ακόμα εκδήλωση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Βέλγιο, όπου συναντήθηκαν παλιοί και νέοι μετανάστες, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία αγωνιστών που συμμετείχαν στην αντιδικτατορική πάλη στο Βέλγιο, ανάμεσά τους και ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του Κόμματος και πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Εξωτερικό, και στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ενας ζεστός Νοέμβρης».

Τι φέρνει η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων
  • Μύθος ή αλήθεια: Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός που θα ενταθεί, θα αναβαθμίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια...

Την πραγματικότητα από τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας και τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού μπορεί να τα δει κανείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στις δημόσιες συγκοινωνίες κ.α. Οι μύθοι καταρρέουν μπροστά στην υποβάθμιση, στην υποστελέχωση, στην «έκρηξη» της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, της διαχείρισής τους με βάση τη λογική κόστους - οφέλους, που μεταξύ άλλων συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να «σπρώχνεται» η λαϊκή οικογένεια στα αντίστοιχα ιδιωτικά.

Και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το άνοιγμα της αγοράς πτυχίων, εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια, θα έχει δεδομένα αποτελέσματα. Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και ο ανταγωνισμός που πράγματι θα ενταθεί, θα φέρουν γενίκευση των υπαρκτών και σήμερα διδάκτρων (σε μεταπτυχιακά, ξενόγλωσσα προπτυχιακά, ταχύρρυθμα), συνολική αύξηση του κόστους σπουδών για όσους φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αυτό επιβεβαιώνει η πείρα από τη συνύπαρξη δημόσιων - ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε όλες τις χώρες που υπάρχουν. Ενα από τα πιο εμβληματικά είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ολα τα στοιχεία που αναφέρουμε, προέρχονται από στατιστικές μελέτες του Εθνικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Στατιστικών (NCES) των ΗΠΑ.

Μεταξύ 2000 και 2020, το κόστος για διαμονή και η διατροφή αυξήθηκαν κατά 50% περίπου, ενώ τα δίδακτρα αυξήθηκαν κατά 69%. Συνολικά, το μέσο κόστος σπουδών έχει υπερδιπλασιαστεί, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2% τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα μέσα δίδακτρα και τέλη, την ίδια περίοδο, είναι στα δημόσια τετραετή ιδρύματα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78%.

Ο μέσος εσωτερικός φοιτητής που φοιτά σε δημόσιο 4ετές ίδρυμα δαπανά 26.027 δολάρια/ακαδημαϊκό έτος. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει δίδακτρα και απαιτούμενα τέλη, που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 9.678 δολάρια ετησίως, κόστος για βιβλία και αναλώσιμα που κατά μέσο όρο είναι 1.216 δολάρια ετησίως, ενώ για το κόστος διαμονής και διατροφής οι φοιτητές που ζουν στην πανεπιστημιούπολη πληρώνουν κατά μέσο όρο 11.520 δολάρια ετησίως - οι φοιτητές που διαμένουν εκτός πανεπιστημιούπολης πληρώνουν 11.365 δολάρια. Μάλιστα, το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι το κόστος διαμονής και διατροφής στις εστίες του δημόσιου πανεπιστημίου είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το να νοικιάζεις!

Για να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών, κάθε χρόνο το 30,2% των φοιτητών παίρνουν φοιτητικά δάνεια. Το μέσο χρέος ανά φοιτητή ανέρχεται σε 37.787,38 δολάρια, ενώ κάθε χρόνο πληρώνουν κατά μέσο όρο 2.186 δολάρια μόνο σε τόκους (!). Μάλιστα, ο μέσος δανειολήπτης φοιτητής ξοδεύει περίπου 20 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά του.

Συμπέρασμα; Πολύ ακριβό «σπορ» οι σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις ΗΠΑ, με τα δίδακτρα και το κόστος σπουδών να καταγράφουν τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια στα δημόσια πανεπιστήμια. Εκεί οδηγούν ο ανταγωνισμός και η «ελευθερία» εμπορίου πτυχίων.

Μάλιστα, το τεράστιο κόστος σπουδών σε συνδυασμό με το ότι το πτυχίο δεν εξασφαλίζει εργασία στο αντικείμενο σπουδών, έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της «αίγλης» των πανεπιστημίων στο μυαλό των νέων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2022) του Morning Consult, μόλις το 41% των νέων της γενιάς Ζ (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2015) «εμπιστεύεται τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ», που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε γενιά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με συλλογική δράση για νέες διεκδικήσεις

Κάλεσμα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή των σπουδαστών μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου

Με δύναμη που πηγάζει από τη συλλογική δράση στη βάση των κοινών προβλημάτων και αναγκών, και αισιοδοξία, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής προχωρά από τις 29 Νοέμβρη μέχρι τις 20 Δεκέμβρη στις εκλογές του. Από αυτές θα αναδειχθούν το 15μελές Συμβούλιο του ΣΥΣΔΙΕΚ και οι εκπρόσωποι για κάθε ΙΕΚ και ειδικότητα. Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή 19 Νοέμβρη, με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων, που μετέφεραν πείρα από όσα αντιμετωπίζουν στα ΙΕΚ τους. Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, μεταφέροντας πείρα από τους χώρους δουλειάς και τονίζοντας την αναγκαιότητα του αγώνα μέσα από την κοινή δράση του Συλλόγου Σπουδαστών και εργατικών σωματείων.

Ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της πρακτικής άσκησης, των όρων και της αμοιβής της, ένα θέμα που βρίσκεται στα κυρίαρχα ζητήματα διεκδίκησης για τον ΣΥΣΔΙΕΚ, με το νομικό πλαίσιο να κατοχυρώνει πρακτικά την απλήρωτη δουλειά και με ασφάλιση που αφορά μόνο την περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», χωρίς να καταγράφεται ως προϋπηρεσία και χωρίς τα ένσημα να μετρούν ως εργάσιμος χρόνος για το ταμείο ανεργίας. Οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν παράλληλα μια σειρά προβλήματα στην αναζήτηση για το πού θα κάνουν την πρακτική τους. Οπως τονίστηκε, το ζήτημα της πρακτικής είναι υπόθεση τόσο των σπουδαστών όσο και του εργατικού κινήματος, αφού πρόκειται για εργαζόμενους, ενώ ακόμα και αυτό το 80% του μισθού που δίνεται ως αμοιβή είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πάλη των εργαζομένων για αυξήσεις.

Με οδηγό τις κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος

Καλώντας τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος και να κάνουν δική τους υπόθεση τις εκλογές και το δυνάμωμα του Συλλόγου, να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του, ο ΣΥΣΔΙΕΚ θυμίζει όσα κατάφεραν μέσα από αυτόν τον δρόμο και καλεί σε διεύρυνσή τους:

«Να θεσμοθετηθεί η πληρωμένη πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2023. Τώρα παλεύουμε για να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή της για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καθιερωθεί πάσο για τα ΜΜΜ με εκπτώσεις αντίστοιχες των φοιτητών ΑΕΙ σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, που ισχύει και για τα ΚΤΕΛ, πλοία κ.λπ. Τώρα παλεύουμε για την κατάργηση του ηλικιακού ορίου.

Να καθιερωθεί επίδομα ενοικίου για τους σπουδαστές από την επαρχία - μάλιστα πέρυσι πετύχαμε να αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Τώρα παλεύουμε να το δικαιούνται ακόμα περισσότεροι».

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα! Τώρα που ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο για εμάς χωρίς εμάς, όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο πολύ θα ακουστούμε, τόσο πιο πολύ θα μας μετρήσουν, θα μας φοβούνται», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου, ώστε να δυναμώσουν η φωνή των σπουδαστών και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους για:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με σύγχρονα εργαστήρια, σύγχρονα κτίρια και υποδομές. Συγγράμματα σύγχρονα, με ενιαίο περιεχόμενο πανελλαδικά ανά ειδικότητα. Να μην δίνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και ό,τι είναι απαραίτητο για τα μαθήματα και τα εργαστήρια στα ΙΕΚ.
  • Να αυξηθεί το όριο των απουσιών στο 30% για όλους τους εργαζόμενους/ες, για όσες και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή άλλες δυσκολίες.
  • Να πληρώνεται η πρακτική άσκηση στο ύψος του κατώτατου μισθού, με πλήρη συντάξιμα ένσημα, που να μετρούν ως χρόνος για το ταμείο ανεργίας.
  • Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι του ΕΟΠΠΕΠ για τις εξετάσεις πιστοποίησης, που σήμερα ξεπερνά τα 100 ευρώ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αποκαλύπτονται οι πραγματικές στοχεύσεις του νέου επιχειρηματικού μοντέλου διοίκησης

Από περσινές κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων κόντρα στις «εκλογές» - παρωδία
Από περσινές κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων κόντρα στις «εκλογές» - παρωδία
Σε εκλογική διαδικασία βρίσκεται εκ νέου αυτές τις μέρες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησής του. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας μακράς εκλογικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη με την εκλογή των 6 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, αλλά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς οι 6 δεν κατάφεραν στη συνέχεια, σε τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που έγιναν τον Οκτώβρη, να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη ώστε να συμπληρωθεί το 11μελές Συμβούλιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εκλογή του πρύτανη.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται τα αδιέξοδα του νόμου - πλαισίου αναφορικά με το νέο μοντέλο επιχειρηματικής διοίκησης που επέβαλε και που χρειάστηκε αρκετές ερμηνευτικές οδηγίες, αλλά και τροποποιήσεις προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα, δηλαδή διοίκηση, στα ιδρύματα που πρώτα ξεκίνησαν αυτές τις διαδικασίες στις αρχές του 2023. Θυμίζουμε ότι στα πρώτα 7 ιδρύματα που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες των εκλογών, το 60% των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων είναι μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ του εξωτερικού και ομότιμοι - αφυπηρετήσαντες καθηγητές, το 20% προέρχεται απευθείας από στελέχη της αγοράς και το 11% από φορείς του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Ωστόσο, κατά κανόνα και τα μέλη ΔΕΠ που υποβάλλουν υποψηφιότητα στα Συμβούλια Διοίκησης λειτουργούν ως λομπίστες συμφερόντων, αφού ήδη ένας σημαντικός αριθμός μελών ΔΕΠ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει σχέσεις με τις επιχειρήσεις.

Με βάση τη θητεία των υφιστάμενων διοικήσεων στα υπόλοιπα ιδρύματα, που δεν έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για Συμβούλια Διοίκησης, φαίνεται ότι μέσα στο 2024 θα πρέπει να ακολουθηθούν εκλογικές διαδικασίες για άλλα 6 ιδρύματα όπου η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει στις 31/8/2024: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές

Την ίδια στιγμή, ορισμένες - είτε νέες είτε παλιές - διοικήσεις ιδρυμάτων επιμένουν να προκηρύσσουν ηλεκτρονικές «εκλογές» για την ανάδειξη φοιτητών σε όργανα διοίκησης, που θεωρητικά η θητεία τους ξεκινά από 1η Γενάρη. Θυμίζουμε ότι πέρυσι την ίδια εποχή η πλειοψηφία των φοιτητών πέταξε στα αζήτητα την πρώτη απόπειρα να στηθούν τέτοιες ηλεκτρονικές «εκλογές» - παρωδία, με ενιαία ψηφοδέλτια, που ξεκάθαρα έχουν στόχο την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων και της γνήσιας εκπροσώπησης των φοιτητών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έγκαιρα και φέτος κάλεσε τους φοιτητές να ακυρώσουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές «εκλογές» - παρωδία, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκεκριμένων διοικήσεων να αποκλείσουν από τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης τους εκλεγμένους των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων: «Οι φοιτητές έχουμε εκλέξει με δημοκρατικές, μαζικές και διά ζώσης διαδικασίες τους πραγματικούς μας εκπροσώπους πριν λίγους μήνες, και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2022. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών και όχι της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε η κυβέρνηση να αλλάξει τις συλλογικές μας αποφάσεις. Επιδιώκουν και δεν θα καταφέρουν να κάνουν στην άκρη τους συλλόγους μας», σημείωνε το ΜΑΣ, καλώντας τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στις νόθες διαδικασίες που επιδιώκουν στα μουλωχτά να επιβάλουν κάποιες διοικήσεις.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καταγγέλλει υπονομευτικές τακτικές και υπερασπίζεται τη ζωντανή συμμετοχή

Στην απόφαση των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ να γίνουν ηλεκτρονικές εκλογές για το νέο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και στις μεθοδεύσεις για την παρεμπόδιση της διά ζώσης συμμετοχής αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Η ΑΣΕ καταψήφισε την απόφαση, επιμένοντας σε αποκλειστικά διά ζώσης εκλογές, με μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Η ΑΣΕ αναφέρεται για μια ακόμα φορά στους λόγους της αντίθεσής της στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών και σημειώνει: «Οι συγκεκριμένες παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) κάνουν ένα βήμα παραπάνω στην προσπάθεια να μπουν εμπόδια στις διαφανείς, ζωντανές διαδικασίες και προτείνουν να είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η πρόεδρος του ΔΣ, υποψήφια στις εκλογές με την παράταξη της ΔΑΚΕ. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, με ανακοίνωση του Συλλόγου (χωρίς να έχει παρθεί απόφαση σε κάποιο ΔΣ ή Γενική Συνέλευση και χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε αναφορά), βάζουν επιπρόσθετα εμπόδια στις διά ζώσης διαδικασίες, αφού καλούν όσους επιθυμούν να ψηφίσουν διά ζώσης (και μόνο αυτούς) να ενημερώσουν τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών με προσωπική τους δήλωση 13 μέρες πριν τις εκλογές». Και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή είναι παράτυπη, είναι κόντρα στο ίδιο το καταστατικό του Συλλόγου και δρα υπονομευτικά για τον κλάδο αλλά και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, επιχειρώντας να αποκλείσει τους εκπαιδευτικούς από τις ζωντανές διαδικασίες του Συλλόγου, την οργάνωση της πάλης, την υπεράσπιση του κλάδου και των σωματείων. Προχωρά ακόμα παραπέρα τις αντιδραστικές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη».

Η ΑΣΕ ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν εκπαιδευτικό να ψηφίσει διά ζώσης, ανεξάρτητα αν το έχει δηλώσει ή όχι, και τονίζει πως «η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις διά ζώσης διαδικασίες και η αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών"».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«H λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το σχολείο»

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «H λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το σχολείο» τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 9.00, στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα SPAAK 1C47) στις Βρυξέλλες.

Εισηγητής θα είναι ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες από:

- Τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ

- Τον Παναγιώτη Κατηφέ, πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ

- Την Αμαλία Γακοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής

- Τον Νίκο Μαρκόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίας Βαρβάρας

- Την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Τιμά τον αγωνιστή παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» τιμά τον σπουδαίο αγωνιστή παιδαγωγό από τον οποίο πήρε το όνομά του, αποκαλύπτοντας αναμνηστική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στη διασταύρωση Εθνάρχου Μακαρίου και Δαιδάλου στην Ηλιούπολη, εκεί που ήταν η τελευταία κατοικία του Μ. Παπαμαύρου. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. και χαιρετισμό θα απευθύνει ο παιδαγωγός και συγγραφέας δρ Θανάσης Ν. Καραγιάννης.

Στη συνέχεια, στις 11.30 π.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης ο καθηγητής Χρήστος Τουρτούρας θα παρουσιάσει τα ντοκουμέντα από τις διώξεις του Μιχάλη Παπαμαυρου, αλλά και την επανέκδοση του μνημειώδους έργου του, «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής».

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ελέγχους λεωφορείων που χρησιμοποιούνται για σχολικές εκδρομές από την Τροχαία, το οποίο οδηγεί είτε σε ματαίωση των εκδρομών είτε στην πραγματοποίησή τους χωρίς έλεγχο, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές σε πολιτιστικούς, ιστορικούς, επιστημονικούς και άλλους χώρους, που δίνουν χαρά στα παιδιά και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό με τη μεταφορά των μαθητών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Γ. Δελής, η Τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους σε λεωφορεία έξω από τα σχολεία, αλλά, αντίθετα, από τις Διευθύνσεις της Τροχαίας ζητείται τα λεωφορεία να πηγαίνουν κάποια ώρα νωρίτερα από την εκδρομή σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου.

Ωστόσο, συχνά οι χώροι αυτοί βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα σχολεία που πρέπει να πάνε, με τους οδηγούς να επικαλούνται απώλεια χρόνου και καυσίμων και ως εκ τούτου ασκείται ένας άτυπος εκβιασμός σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς καθώς είτε ακυρώνονται οι εκδρομές, προς απογοήτευση των μαθητών, είτε πραγματοποιούνται επισκέψεις χωρίς ελέγχους, με ευθύνη και τεράστιο ψυχολογικό κόστος των εκπαιδευτικών.


Eurokinissi

Με βάση την παραπάνω κατάσταση ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μη στερούνται οι μαθητές τις επισκέψεις και εκδρομές, οι οποίες πρέπει να γίνονται με ασφαλή τρόπο, με ουσιαστικό και γρήγορο έλεγχο στα λεωφορεία.

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, που έχει την πολιτική ευθύνη για την Τροχαία, έκανε λόγο για «αντικειμενική δυσκολία» της Τροχαίας να πραγματοποιεί ελέγχους όταν είναι προγραμματισμένες εκδρομές σε παρόμοιες μέρες και ώρες, έξω από τα σχολεία, γι' αυτό και όρισε 14 σημεία ελέγχου (ένα - δύο σημεία σε κάθε Υποδιεύθυνση Τροχαίας) στην Αττική. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι από τη συγκεκριμένη πρακτική έχουν ανακύψει προβλήματα και προανήγγειλε σύσκεψη μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Παιδείας, της Τροχαίας και των εταιρειών λεωφορείων για να εξεταστεί ξανά το πλαίσιο. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτώβρη είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 25.678 έλεγχοι λεωφορείων που συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές και βεβαιώθηκαν 2.640 παραβάσεις.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής εξήγησε ότι ο εκβιασμός στους εκπαιδευτικούς και διευθυντές προκύπτει απ' την πραγματικότητα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα. Επίσης, σχολίασε ότι κανονικά οι ελεγκτές πηγαίνουν στους ελεγχόμενους και όχι το αντίθετο, ενώ αναρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη πρακτική έχει να κάνει με την υποστελέχωση της Τροχαίας.

Συνδέοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, σημείωσε ότι είναι επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφοράς μαθητών, η οποία όμως απέχει έτη φωτός από την κυβερνητική πρακτική που τροφοδοτεί ιδιώτες, καθώς θα έδινε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ιδιαίτερο πρόβλημα για τα νηπιαγωγεία

Ενα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει με τους ελέγχους στα τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές αφορά στα νηπιαγωγεία και τις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού. Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές που έχει θέσει από το 2020 το υπουργείο Μεταφορών διαφοροποιούνται για τα παιδιά που έχουν ύψος μικρότερο του 1,50 μ. και βάρος λιγότερο των 36 κιλών. Γι' αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ειδικό παιδικό κάθισμα ή κάθισμα ενηλίκων με χρήση κατάλληλου Συστήματος Συγκράτησης Παιδιών (CRS, ειδικές ζώνες κ.λπ.). Τέτοια καθίσματα και συστήματα διαθέτουν τα σχολικά λεωφορεία (κίτρινα) που εξυπηρετούν την καθημερινή μεταφορά των μικρών μαθητών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ υπάρχουν και κάποιες (πολύ λίγες) εταιρείες ενοικίασης σχολικών λεωφορείων.

Η πλειοψηφία όμως των τουριστικών λεωφορείων που χρησιμοποιούνται στις σχολικές εκδρομές και επισκέψεις δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα, με αποτέλεσμα τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού να αποκλείονται μαζικά από εκδρομές και επισκέψεις, πέραν αυτών που μπορούν να οργανωθούν σε μέρη κοντινά στα σχολεία τους, όπου μπορούν να πάνε με τα πόδια.

ΟΣΥΑΠΕ: Η απόκτηση του αναγκαίου στόλου οχημάτων και οι προσλήψεις οδηγών μπορούν να δώσουν λύση

Ολα τα παραπάνω, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, σχετίζονται άμεσα και με το θέμα της καθημερινής ασφαλούς μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία τους (για Ειδικά Σχολεία, Μουσικά, Καλλιτεχνικά κ.ά.), για την οποία την ευθύνη έχουν οι Περιφέρειες αλλά τα προβλήματα κάθε χρόνο είναι πολλαπλά. Παρέμβαση για το θέμα έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά και πάλι όχι για όλους τους μαθητές... Σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν "άγονα" στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται. Στην Αττική παραμένουν άγονα εκατοντάδες δρομολόγια, στην Κέρκυρα περίπου 20, στην Κεντρική Μακεδονία εκατοντάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους κινητοποιούνται φωνάζοντας "Βάλτε λεωφορεία να πάμε στα σχολεία"».

Η ΟΣΥΑΠΕ σημειώνει ότι μοναδική λύση που πρέπει να δοθεί είναι: «Απόκτηση από τις Περιφέρειες ή από άλλο δημόσιο φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων και προσλήψεις οδηγών και συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο "σύστημα" αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Αθλησης, άλλα δρομολόγια κ.λπ.) (...) Για να πάψει η μεταφορά των μαθητών να επαφίεται στις διαθέσεις των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κ.λπ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ