Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Πλήρης κάλυψη στη σφαγή των Παλαιστινίων από το G7

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ αναμάσησε το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ που κλιμακώνει το μακελειό

Copyright 2023 The Associated

Πλήρη κάλυψη στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας παρείχε χτες στο Τόκιο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, μαζί με την ΕΕ).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι ΥΠΕΞ ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς δεν ζήτησαν γενική κατάπαυση πυρός αλλά «ανθρωπιστικές παύσεις» και δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Γάζα για τον εκτοπισμό των αμάχων.

Επιβεβαίωσαν δε το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «αμύνεται» έναντι της Χαμάς, την ώρα που οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει πάνω από 10.500 Παλαιστίνιους.

«Προειδοποίησαν» το Ιράν να μη στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή». Επίσης καταδίκασαν «απερίφραστα» ως «τρομοκρατική» την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επιχειρώντας να διατηρήσουν ορισμένα προσχήματα - με το βλέμμα και στις συμμαχίες με αραβικές χώρες - χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη βία φανατικών Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και επανέλαβαν την στήριξή τους στη «λύση των δύο κρατών».

Κογκρέσο: Μομφή σε βουλευτή που επέκρινε τη σφαγή στη Γάζα

Στην Ουάσιγκτον, προχτές βράδυ, η Βουλή των Αντιπροσώπων επέπληξε την παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτή Ρασίντα Τλάιμπ μετά τα επικριτικά σχόλιά της εναντίον του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Την πρόταση να επιπληχθεί η Τλάιμπ ψήφισαν σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και 22 Δημοκρατικοί. Ψηφίστηκε έτσι με 234 ψήφους υπέρ, έναντι 188 κατά.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών κατηγορείται ότι «προωθεί ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ότι ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ».

Η ίδια κατήγγειλε ότι η επίπληξή της αποτελεί απόπειρα να φιμωθεί και ότι «οι συνάδελφοί μου διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου».

Σε ομιλία της η Τλάιμπ τόνισε ότι οι επικρίσεις της εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγχέονται με αντισημιτισμό.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους από τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η άποψη ότι η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και χρησιμοποιείται για να φιμώσει τις διάφορες φωνές στη χώρα μας που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Τλάιμπ.

Η σημερινή σύνοδος στο Παρίσι

Σήμερα, ένα μέρος της διπλωματικής κινητικότητας δρομολογείται στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται σύνοδος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, επισήμως για ζητήματα που αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας... από αυτούς που πρωτοστατούν στη στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Στη σύνοδο παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες στο Παρίσι πως οι τρεις πρωταρχικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός των βασικών αναγκών, η άμεση κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, νερό και Ενέργεια και τέλος η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, καθώς επίσης και η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης αυτής, ο Μακρόν είχε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Αζρα Ζέα, για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή διάσκεψη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Ντ. Σάτερφιλντ, προκειμένου να συζητήσουν με Αιγύπτιους ομολόγους τους και με αξιωματούχους του ΟΗΕ στο Κάιρο σχετικά με τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κυρώσεις στο Ισραήλ προτείνει η αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης

Χτες, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν μετέβη στις Βρυξέλλες και μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, προπαγανδίζοντας την «αναγκαιότητα» του πολέμου στη Γάζα. Εκεί μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως η σφαγή του παλαιστινιακού λαού είναι... «ο πόλεμος του ελεύθερου κόσμου». Είπε επίσης πως το Ισραήλ δεν δέχθηκε επίθεση μόνο από τη Χαμάς, αλλά και από «άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής» που υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο και αποκάλεσε «νούμερο ένα χρηματοδότη της τρομοκρατίας στον κόσμο».

Στο Βέλγιο πάντως, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πέτρα ντε Σούτερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Nieuwsblad», πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ και να ξεκινήσει έρευνα για τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας - σε μια τοποθέτηση που αποτυπώνει διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ για τους όρους συνέχισης του πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων.

«Είναι ώρα για κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Η βροχή βομβών είναι απάνθρωπη» είπε η Σούτερ, λέγοντας πως «είναι πλέον σαφές πως το Ισραήλ δεν νοιάζεται για τα διεθνή αιτήματα εκεχειρίας». Η ίδια ζήτησε από την ΕΕ να αναστείλει αμέσως τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, αλλά και απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει και έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Χαμάς, λέγοντας πως πρόκειται «για τρομοκρατικό οργανισμό» και γι' αυτό θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις «σε εταιρείες και άτομα που χρηματοδοτούν τη Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ