Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
5+1 λόγοι για να βγούμε στον δρόμο!

Αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα, στις 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

RIZOSPASTIS

«Δευτέρα 6 Νοέμβρη κλειστά σχολεία κι όλοι οι μαθητές στους δρόμους» καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Η Συντονιστική Επιτροπή παραθέτει 5+1 λόγους για να βγουν οι μαθητές στον δρόμο για όλα όσα συμβαίνουν στα σχολεία τους και στις ζωές τους:

«1. Θέλουμε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία! Τα σχολεία μας εκπέμπουν SOS και δεν θα τα αφήσουμε να γίνουν Καλατράβα: Παλιά και επικίνδυνα κτίρια με ταβάνια και παράθυρα που πέφτουν, σοβάδες και πλημμυρισμένα προαύλια και κοντέινερ με την πρώτη βροχή. Οι ζωές μας μέσα στα σχολεία κοστίζουν ακριβά για την κυβέρνηση και τα υπουργεία. Υποσχέσεις για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό, γηπεδάκια και διαδραστικούς πίνακες που όλο τις ακούμε και όλο δεν τις βλέπουμε. Φτάνει πια! Ελεγχοι και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία εδώ και τώρα!

2. Θέλουμε λεφτά για την Παιδεία! Για κτίρια - καθηγητές - υποδομές - βιβλία! Ακόμα μια χρονιά κατατίθεται ο προϋπολογισμός για τα σχολεία και ακόμα μια χρονιά ίδια είναι τα χρήματα που δίνετε. Αλλού, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομήχανους ξέρετε να τα δίνετε, σε εμάς ό,τι περισσέψει! Εμείς απαιτούμε αύξηση εδώ και τώρα! Για να γίνουν τα σχολεία και οι υποδομές τους σύγχρονα! Για να καλυφθούν μόνιμα όλα τα κενά στους καθηγητές, ειδικά σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και στα Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία. Για να μην είμαστε 25+ μαθητές ανά τάξη. Για να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές εκδρομές και να μη χάσει κανείς μας εκδρομή για οικονομικούς λόγους! Για να έχουν όλα τα σχολεία θέρμανση.


RIZOSPASTIS

3. Γιατί δεν θα δεχτούμε να γίνει νόμος η αδικία στο σχολείο. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια για όσους λίγους έχουν να πληρώσουν και για τους πολλούς εξετάσεις από το Δημοτικό! Εμείς οι πολλοί μαθητές να παλεύουμε με ατελείωτες εξετάσεις, φροντιστήρια, ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, ύλη - βουνό, άγχος, πίεση (και νέες εξετάσεις που λέτε πως θα φέρετε στο Γυμνάσιο και πανελλαδικές σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με το εθνικό απολυτήριο) μπας και πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και όσοι έχουν χρήματα απλά να αγοράζουν πτυχίο πανεπιστημίου; Σας φαίνεται δίκαιο; Δεν είναι! Ούτε να το σκέφτεστε - Θα σας σταματήσουμε!

4. Γιατί η ακρίβεια σαρώνει τα σπίτια μας, ο πόλεμος τη γειτονιά μας και έχουμε γεμίσει παντού καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς! Ως εδώ! Το κράτος σας, οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία σας αγνοούν τις ανάγκες μας, επιλέγουν να τα δίνουν όλα για τα κέρδη των λίγων, να χρηματοδοτούν πολέμους και εμείς με τις οικογένειές μας να ζοριζόμαστε και για τα πιο απλά! Κανείς μόνος του! Κανένας μαθητής να μη χάσει το σπίτι του, να μη μείνει χωρίς ρεύμα.

5. Γιατί ό,τι καλό γίνεται, ό,τι καταφέρνουμε το κάνουμε μόνο όταν αγωνιζόμαστε, όταν δείχνουμε αλληλεγγύη, όταν είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους! Αυτό έγινε στη Θεσσαλία, στις φωτιές, αυτό γίνεται σε κάθε σχολείο και κάθε σχολική χρονιά που με τους αγώνες μας πετυχαίνουμε από το πιο μικρό (κάλυψη κενών, επιδιορθώσεις στα σχολικά κτίρια) έως το πιο μεγάλο (καθυστερήσεις και απόσυρση νόμων)! Γι' αυτό ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στον δρόμο!

+1. Γιατί ήρθε η ώρα η φωνή των μαθητών να ακουστεί ξανά δυνατά! Η πρώτη μαθητική πορεία της χρονιάς είναι γεγονός! Αλλαξε και ο υπουργός Παιδείας... να μας γνωρίσει όπως πρέπει: Στους δρόμους!».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλα τα σχολεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική μέρα καταλήψεων και πορειών. Να έρθουν σε επαφή τα 15μελή των σχολείων σε κάθε πόλη και να οργανωθούν στις 6 Νοέμβρη παντού μαθητικές πορείες σε Δευτεροβάθμιες, Περιφέρειες και δημαρχεία για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις κάθε περιοχής: «Ζητάμε τη συμπαράσταση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, όπως και από τους φοιτητές, όλο τον λαό. Να γίνουν κοινές πορείες όλων μας! Σε κάθε περιοχή συντονιζόμαστε μεταξύ μας τα σχολεία, λειτουργούμε ξανά τις συντονιστικές επιτροπές μας και φτιάχνουμε παντού αφισάκια, πανό, κάνουμε γνωστό στο διαδίκτυο και στα social media το ραντεβού στις 6/11».

Παράλληλα, παραθέτει τις διεκδικήσεις των μαθητών, τα κοινά αιτήματα για όλα τα σχολεία:

- Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

- Ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια. Να γίνουν έλεγχοι, επιδιορθώσεις και να παρθούν μέτρα για σεισμούς, πλημμύρες.

- Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Πρόσληψη περισσότερων καθηγητών για να σπάσουν τα τμήματα και για ενισχυτική διδασκαλία σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη.

- Αναβάθμιση των υποδομών στα σχολεία μας, των εργαστηρίων στα ΕΠΑΛ και γενικά, των αθλητικών χώρων, των πολιτιστικών υποδομών.

- Να χρηματοδοτηθούν όλες οι σχολικές εκδρομές, να μη χάσει κανείς μαθητής την εκδρομή του.

- Ούτε σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια και για πανελλαδικές σε όλο το Λύκειο, επιπλέον εξετάσεις στο Γυμνάσιο.

- Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ και δωρεάν γεύμα/σνακ από το υπουργείο Παιδείας.

- Ούτε ευρώ από τις τσέπες μας για θέρμανση, αναλώσιμα.

- Δωρεάν μετακίνηση για τους μαθητές στα ΜΜΜ.

- Κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ