Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Παράνομες και άκυρες» οι προσλήψεις του απεργοσπαστικού μηχανισμού!

Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη αδειάζει την κυβέρνηση και την εργοδοσία που επιστράτευαν μέχρι και τα ΜΑΤ για να στηθεί η απεργοσπασία

Παράνομες έκρινε το δικαστήριο τις προσλήψεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία της οινοποιίας «Μαλαματίνα», όταν προσπαθούσε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων, που πάλευαν ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης και για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αποτελεί θετική εξέλιξη στον αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», ενώ «αδειάζει» ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το χτύπημα των εργατικών αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψήφιση του πρόσφατου αντεργατικού νόμου, ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος τη διάταξη που ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας, έφερνε διαρκώς το παράδειγμα της «Μαλαματίνα», επιτιθέμενος στους απεργούς επειδή τάχα «απαγόρευαν την εργασία σε όσους ήθελαν να δουλέψουν». Τώρα λοιπόν, το ίδιο το δικαστήριο κρίνει ότι αυτοί που σύμφωνα με τον υπουργό ήταν «θύματα των απεργών» επειδή «στερούνταν το δικαίωμα στην εργασία», αποτελούσαν απλά έναν μηχανισμό απεργοσπασίας, στημένο από την ίδια την εργοδοσία.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια απεργίας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» είναι άκυρες και παράνομες, ακόμα και αν αυτές μεταφέρονται σε άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, αφού έστελνε μέχρι και τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να χτυπήσει τους απεργούς και να μπάσει μέσα στο εργοστάσιο τους απεργοσπάστες, για να εφαρμοστεί δηλαδή μια παράνομη όπως αποδείχθηκε εργοδοτική πρακτική.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις του δικαστηρίου, όπου προσέφυγε το Σωματείο, ενάντια στις παράνομες απολύσεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ