Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Σε θέσεις μάχης ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά

Με την απληρωσιά, τους εκβιασμούς κράτους και εργοδοσίας, τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις με τις πλάτες της κυβέρνησης δίνουν μάχη εργατικά σωματεία και επιτροπές αγώνα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των απολυμένων και των εργαζομένων στην επιχείρηση «Regina Stores AE», με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει εργαζόμενοι και απολυμένοι, να απαιτούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο χαρτικών - απορρυπαντικών και ειδών σπιτιού, έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων, επικαλούμενη τη μείωση του τζίρου, σε απολύσεις εργαζομένων αλλά και «δανεισμό» προσωπικού σε άλλη εταιρεία. Στο μεταξύ, ανοίγει καταστήματα με την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, ακόμα και στους ίδιους χώρους, με άλλη επωνυμία («MY HOME SMILES»), ενώ συνεχίζει να οφείλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Ο Σύλλογος έχει παρέμβει επανειλημμένα τόσο στην εργοδοσία όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ έχει καλέσει και το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει το «παιχνίδι» που παίζει η εταιρεία στις πλάτες των εργαζομένων.

Οσοι εξακολουθούν να εργάζονται στα καταστήματα, πολλοί από αυτούς υπό το καθεστώς του «δανεισμού», αντιμετωπίζουν «καθημερινούς εκβιασμούς, απάνθρωπα ωράρια, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία», ενώ πρόσφατα η εργοδοσία τούς ανακοίνωσε ότι «καμία άδεια δεν θα δοθεί έως 10/01/2024». Από τους απολυμένους, αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει «ούτε μισό ευρώ από τα δεδουλευμένα» που τους οφείλονται, ενώ η εταιρεία δεν τηρεί τη συμφωνία που έγινε μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις σε έξι δόσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι απολυμένοι δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο Ταμείο Ανεργίας γιατί δεν φαίνονται τα ένσημά τους, ενώ σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ενταχθεί στις λίστες των μεγαλοοφειλετών.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας «να πάρουν θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν και τις φήμες περί πτώχευσης της εταιρείας». «Την ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει τον μισθό πριν τα μέσα του μήνα, εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πέραν των άλλων καθυστέρηση στους μισθούς, στις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα, κόψιμο αδειών, δανεικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, εντατικοποίηση», καταγγέλλουν. Απαιτούν: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις στους απολυμένους. Να λυθεί εδώ και τώρα με ευθύνη της εργοδοσίας το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας. Καμία καθυστέρηση στη μισθοδοσία. Πλήρης καταβολή των δεδουλευμένων κάθε μήνα, όπως και των ασφαλιστικών εισφορών. Να υπογράφουν συμβάσεις με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της προϋπηρεσίας τους και να μπει τέλος στο καθεστώς «δανεισμού». Να δίνονται οι άδειες όταν αιτείται ο εργαζόμενος και όχι όποτε θέλει η εταιρεία.

Να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα των ναυτικών πριν την απόλυσή τους

Την εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτικών πριν την απόλυσή τους, κόντρα στην πρακτική που εφαρμόζουν η εργοδοσία και οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Πειραιά, διεκδικεί το ναυτεργατικό σωματείο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, η διαδικασία που ακολουθείται υποχρεώνει τον ναυτικό να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρει πως δεν έχει «καμία απαίτηση από την εταιρεία», με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται ο εκβιασμός προς τον ναυτικό «ώστε να απολύεται χωρίς να έχει εξοφληθεί το σύνολο των προβλεπόμενων από την ΣΣΕ αποδοχών».

Πρόσφατα εργαζόμενος που ζήτησε να εξοφληθεί πριν την απόλυσή του ήρθε αντιμέτωπος με την «πολιτική» της «Attica Group», στέλεχος της οποίας τον ενημέρωσε πως πρέπει να περιμένει μέχρι τις 15 Οκτώβρη γιατί ...τότε πληρώνει η εταιρεία. Μετά από παρέμβαση του σωματείου στην εταιρεία και στο Λιμεναρχείο εξοφλήθηκε το σύνολο των δεδουλευμένων του ναυτικού πριν απολυθεί.

«Καθημερινά συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με τα παρατράγουδα μιας παγιωμένης κατάστασης που ισχύει στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και τις υπηρεσίες του. Με το Λιμεναρχείο να είναι συνένοχο στην πρακτική της "Attica Group" και να απολύονται οι ναυτικοί χωρίς να εξοφλούνται», καταγγέλλει ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Διεκδικεί οι λιμενικές αρχές να μην προχωρούν σε καμία απόλυση ναυτεργατών, αν πρώτα δεν έχουν ελεγχθεί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταθετήρια των τραπεζικών λογαριασμών. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εξασφαλιστούν όλοι οι συνάδελφοί μας ότι θα είναι εξοφλημένοι μέχρι και την τελευταία μέρα», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ