Αποκαλυπτική καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: «Αναπλάσεις» με εργολαβίες και επικίνδυνα «μπαλώματα» που κοστίζουν ζωές
Τις σοβαρές αποκαλύψεις που έκανε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον Πειραιά ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μετέφερε στη συγκέντρωση η πρόεδρος του Συλλόγου, Βέτα Πανουτσάκου.
Απαντώντας στο τι έφταιξε για τον θάνατο του εργάτη στο φρεάτιο ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της Περιφέρειας όσο και της εργοδοσίας, αφού ενώ γνώριζαν ότι στο φρεάτιο συμβαίνουν καταπτώσεις έστειλαν τον εργάτη στον θάνατο, χωρίς, όπως αποδείχθηκε, μέτρα προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Β. Πανουτσάκου αποκάλυψε ότι η έρευνα του Συλλόγου αποδεικνύει πως η εταιρεία έστειλε τον εργάτη «να εκτελέσει εργασίες σε ένα παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, χωρίς να έχει μελετήσει και εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας».
Πιο συγκεκριμένα, η ίδια εργολήπτρια εταιρεία είχε κάνει από τις 12/4/2023 αίτηση προς τη Δ/νση Τεχνικών Εργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά & Νήσων, «με την οποία ζητούσε παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 6 μήνες, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Στην οδό Χαϊδαρίου, όπου και έχουν κατασκευασθεί με την παρούσα εργολαβία υδροσυλλογές για τα όμβρια και έχουν συνδεθεί στον υφιστάμενο συλλεκτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός ωοειδής συλλεκτήρας... ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (...) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ανοίγοντας τα φρεάτια επίσκεψης αυτού από την οδό Γραβιάς μέχρι και την οδό Αγ. Διονυσίου, ενώ στη διασταύρωση της οδού Χαϊδαρίου με την οδό Πολυδεύκους, ο συλλεκτήρας αυτός επιπρόσθετα έχει τρυπηθεί από δύο μεταγενέστερα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ..."».
«Πώς βάζεις έναν εργαζόμενο χωρίς μέτρα ασφάλειας σε ένα φρεάτιο από λιθοδομή, που έχει ήδη γκρεμισμένα τμήματα στα γύρω τοιχώματα; Είναι ή δεν είναι λοιπόν ένα προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα;», σημείωσε η Βέτα Πανουτσάκου.
Ανέδειξε στη συνέχεια ότι «έγκλημα όμως είναι η ίδια η διαδικασία του έργου από την αρχή ως το τέλος, είναι οι ίδιες οι διαδικασίες εκτέλεσης όλων των έργων.
Γιατί βασίζονται στο κέρδος... και για να βγει αυτό το ρημάδι το κέρδος κι όταν μάλιστα δίνεις εκπτώσεις τεράστιες για να πάρεις το έργο, να κατακυρωθείς ως ανάδοχος, όπως το 54% που έδωσε η συγκεκριμένη εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, είναι δεδομένο ότι και υπεργολαβίες θα κάνεις και μάλιστα παράτυπες, μόνο με ιδιωτικά συμφωνητικά και θα εντατικοποιείς τη δουλειά, αλλά και θα κόψεις από μέτρα, μέσα και διαδικασίες που κοστίζουν».
Η πρόεδρος του Συλλόγου κατήγγειλε μάλιστα ότι τόσο η περιφερειακή όσο και η δημοτική αρχή Πειραιά, για όλα τα παραπάνω «δεν έχουν ψελλίσει κουβέντα, δεν έχουν βγάλει ούτε ένα συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια του νεκρού».
Και εξήγησε: «Δεν λένε κουβέντα γιατί γίνεται "της εργολαβίας"..., με εργολάβους που τους έκανε πάσα το έργο ο ανάδοχος, χωρίς καμιά έστω και τυπική διαδικασία.
Δεν λένε κουβέντα γιατί ενώ οι εγκεκριμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά μελέτες κρίθηκαν από τον ανάδοχο ανεφάρμοστες, συνεχίστηκε το έργο με μελέτες - "μπαλώματα"..., σε ένα έργο που εμφανίζεται ως "ανάπλαση"...
Δεν λένε κουβέντα γιατί έχουν μετατρέψει τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που διοχετεύουν εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί απαξιώνουν ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, που το χρησιμοποιούν μόνο για να του φορτώνουν ποινικές και αστικές ευθύνες, ευθύνες που δεν έχουν.
Δεν λένε κουβέντα γιατί στις τραγικά υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες, που δεν έχουν μέσα και εξοπλισμό, η απάντηση που έδωσαν κυβέρνηση, περιφερειάρχες και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων είναι οι λεγόμενοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Ανώνυμες δηλαδή Εταιρείες, που έχουν λυμένα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν.
Ολα αυτά, αλλά και το ιστορικό και η ίδια η πορεία του συγκεκριμένου έργου αναδεικνύουν τον τραγικό τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα και γιατί φτάνουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γιατί κάθε τόσο έχουμε καταστροφές».