Αποψη της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας |
Η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει (18-20/4) την ετήσια Συνέλευση Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του ICOMOS, που διοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα, το ΤΕΕ και ο Δήμος Κέρκυρας. Θα συμμετάσχουν πάνω από 40 εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών του ICOMOS. Παράλληλα, διοργανώνεται επιστημονική συνάντηση με θέμα «Προστασία και Ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων στον 21ο αιώνα. Υλική και άυλη κληρονομιά - Οι λειτουργίες της πόλης».
Η Κέρκυρα επιλέχθηκε με το σκεπτικό, ότι «έχει να παρουσιάσει δείγματα πολιτισμού από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και τόπο συνάντησης Ανατολής-Δύσης», όπως σημειώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Το Ελληνικό Τμήμα εφιστά την προσοχή στα Μακρά Τείχη, που κινδυνεύουν από τα έργα στον Κηφισό, στις τοποθεσίες και τα μνημεία που κινδυνεύουν από τα ολυμπιακά έργα στην Αττική (π.χ. Αεροδρόμιο-Ζάγανι, Μαραθώνας, παραλία Σαρωνικού) και στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη όπου κατασκευάζεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αφού τα ευρήματα εκεί είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προσφέρουν ανεκτίμητα στοιχεία για τη (βασικά άγνωστη) πολεοδομική ανάπτυξη στο νότιο τμήμα της αρχαίας πόλης, ενώ οι αντίστοιχοι χώροι για ανασκαφές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Εκφράστηκε επίσης η εκτίμηση αρχαιολόγων, ότι και όπου δε βρέθηκαν αρχαία στο οικόπεδο, οπότε τα «πέδιλα» θα είναι πιο βαθιά, σίγουρα υπάρχουν αρχαιότητες. Το ICOMOS επισημαίνει ότι δεν έγινε επιστημονική ανακοίνωση και αξιολόγηση των ευρημάτων από το ΥΠΠΟ.
Επίσης, αναφέρεται στα έργα του Μετρό και στην τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται και στο έργο της Εγνατίας, κατά το οποίο ανασκάφηκαν τουλάχιστον 40(!) αρχαιολογικοί χώροι από την προϊστορική μέχρι και την εποχή του Ιουλιανού. «Για τους περισσότερους χώρους δεν υπάρχουν ούτε ιστορικές προσεγγίσεις, γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταγραφούν, να αποτυπωθούν και να σωθούν», σημειώνει το ICOMOS. Τέλος αναφέρεται στα διάφορα αναπτυξιακά έργα, όπου «η πολιτεία δεν είναι έτοιμη νομοθετικά και διαρθρωτικά» να αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις όπου τα έργα «σκαλώνουν» σε μνημεία. Τέλος, τονίζεται η έλλειψη συστηματικής αντισεισμικής παρακολούθησης των μνημείων.
Παρουσιάστηκε επίσης και το ογκώδες επετειακό τεύχος για τα 20 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος. Να τα εκατοστίσει!