Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εξαγγελίες και μέτρα για κράτος ακόμα πιο εχθρικό στον λαό

Eurokinissi

Τα περί «κλιματικής κρίσης» ανακύκλωσε για άλλη μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες το πρωί, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κρυφτούν οι ευθύνες της για τις πλημμύρες και γενικά τις καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα. Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε αστειότητες περί «κρατικού μηχανισμού που έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται» (ενώ με μια νεροποντή πνίγονταν ξανά χτες πόλεις και χωριά), περί «χρόνων ρεκόρ» στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία (την ώρα που σχεδόν 20 μέρες μετά ο λαός της περιοχής ζει ακόμα στα λασπόνερα, καρδιοχτυπώντας για μια νέα καταστροφή), αλλά και συνιστώντας στους πλημμυροπαθείς να οπλιστούν με ...υπομονή, αφού όπως είπε «η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα απαιτήσει καιρό».

Σε αυτό το φόντο, προϊδέασε και για νέα αντιδραστικά μέτρα με πρόσχημα την «κλιματική κρίση», που όπως είπε πρέπει να ενταχθεί «ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας», αποσιωπώντας ότι καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, αφού προτεραιότητα ήταν και παραμένει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτήν την προτεραιότητα υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, γι' αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «παράλληλα όμως με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας», με «απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές» στο αστικό κράτος, εφαρμόζοντας «μεγάλες και τολμηρές αλλαγές».

Σε αυτό το πλαίσιο «μεταρρυθμιστικού» οίστρου, από την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ο Μητσοτάκης ξεχώρισε καταρχάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους», ψάχνοντας να δώσει «μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου», σε «μία ακόμα σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους» όπως είπε ο πρωθυπουργός, ώστε να προωθηθούν τα κατάλληλα άτομα στις σωστές θέσεις προκειμένου να «τρέξουν» αναδιαρθρώσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, για να μην ξεφεύγει κανείς ούτε πόντο από τις αντιδραστικές αλλαγές, ο Μητσοτάκης επέμεινε για «τη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε», «αξιολόγηση βάσει στόχων» και «επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται». Διόλου τυχαία, αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο έγινε εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Α. Σκέρτσο σχετικά με την «έγκριση στόχων υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής».

Ο Μητσοτάκης ξεχώρισε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, βάζοντας ωστόσο και εδώ σε πρώτο πλάνο τη λογική κόστους - οφέλους, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά με την προβλεπόμενη ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών «θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το ΕΣΥ»...

Ολα αυτά σε συνδυασμό με παραπέρα ένταση της καταστολής. Χαρακτηριστικά, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 «σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», με ό,τι ερμηνείες μπορεί αυτό να πάρει για την αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας και των εργατικών διεκδικήσεων, ενισχύοντας κι άλλο το πλέγμα των μηχανισμών καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ