Πόλος έλξης η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ
Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά τον χαρακτήρα του σημερινού συστήματος, την οικονομική ανάπτυξη και ποια είναι τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Αποτυπώνεται μέσα από στοιχεία ότι τα κέρδη αυτής της ανάπτυξης δεν πάνε σε όλους. Χρησιμοποιούνται παραδείγματα από ελληνικές επιχειρήσεις - μεγαθήρια που έχουν σχέση και με την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ετσι, την ίδια στιγμή που π.χ. η «e-food» είχε κέρδη 25,2 εκατ. ευρώ, το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» αποκάλυπτε ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 10 από τους εργαζόμενους δεν γυρνάνε σπίτι τους. Αποτυπώνει επίσης ότι το χτύπημα δεν είναι μόνο στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και στον τρόπο ζωής τους. Στο επίκεντρο φέρνει και τον νέο γύρο επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της.
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τις εξελίξεις σε Εργασιακά - Μισθολογικά, Παιδεία και Υγεία που έρχονται σε αντίθεση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αναδεικνύεται η συρρίκνωση του εισοδήματος με τη μείωση των μισθών και τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών με τα 525 από τα 550 δισ. να προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ μόλις το υπόλοιπο 5% να καταβάλλεται από το μεγάλο κεφάλαιο.
Αποτυπώνεται η στόχευση των νέων εργασιακών μέτρων που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για δουλειά ήλιο με ήλιο, με 16ωρα σε δύο εργοδότες, ποινικοποίηση και πρόστιμα για την περιφρούρηση της απεργίας.
Προβάλλονται ακόμα τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι φοιτητές π.χ. στο ΑΠΘ που κάνουν μάθημα σε κτίρια χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ετοιμόρροπα, πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια για στέγαση και παράλληλα με τις σπουδές τους να πρέπει να εργάζονται (45%).
Και στη σκληρή πραγματικότητα αντιπαραβάλλονται μια σειρά από επιτεύγματα τεχνολογικά, άριστες σχολικές υποδομές, που θα μπορούσαν να παρέχονται σε μαθητές και φοιτητές σήμερα, αλλά δεν τους παρέχονται γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των ομίλων.
Σημαντικό επίσης πεδίο αφορούν τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις, λίστες αναμονής στα χειρουργεία και το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Β. Ελλάδας, το Θεαγένειο, να στέλνει τις βιοψίες σε ιδιωτική κλινική επί πληρωμή.
Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την «πράσινη» ανάπτυξη και το ποιος κερδίζει και χάνει από αυτήν, ποιος τελικά την πληρώνει. Με την Ελλάδα να είναι 7η στην κατάταξη ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, ο λαός τελικά να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια και να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο κόστος (65% κόβουν από άλλες βασικές ανάγκες για την πληρωμή του ρεύματος).
Αναδεικνύονται επίσης οι επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» στο περιβάλλον και παρουσιάζεται η πρόταση του ΚΚΕ.
Δίνεται βάρος επίσης στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, δείχνοντας ότι το «ακραίο φαινόμενο» είναι η πολιτική που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό, η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, καθώς και ότι για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται στην πράξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.
Η τέταρτη θεματική ενότητα αφορά τους ελεύθερους χώρους που χάνονται ή παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, και τα σχέδια «αξιοποίησης» των πρώην στρατοπέδων όπως «Παύλου Μελά», «Κόδρα» και «Καρατάσιου». Επίσης, παρουσιάζει την κατάσταση στις συγκοινωνίες μέσα από τα παραδείγματα του μετρό Θεσσαλονίκης που επί 17 χρόνια κατασκευάζεται και έχει δαπανηθεί πάνω από 1 δισ., το παράδειγμα του Flyover και κυρίως αναδεικνύει τι συγκοινωνίες έχει ανάγκη ο λαός σήμερα. Αναφέρεται, τέλος, στον ρόλο των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, με τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και η εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πέμπτη θεματική ενότητα προβάλλει την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Δείχνει ποιες είναι οι σύγχρονες δυνατότητες, παρουσιάζει επιτεύγματα στην ΕΣΣΔ και, τέλος, αναδεικνύει το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα. Φωτίζει ότι η πραγματική διέξοδος για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας, το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Και απαντά στο πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στη χώρα μας, με νου, καρδιά, οργανωτή την επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, τους κομμουνιστές, οργανωμένους στο κόμμα τους, το ΚΚΕ!