Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εγκρίθηκε ο μηχανισμός EDIPRA για την ενίσχυση της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας

Διακομματικό «πράσινο φως» από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ελληνική Λύση για βαθύτερη πολεμική εμπλοκή

Eurokinissi

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης (και συνολικά 530 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 32 αποχές) ψηφίστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωενωσιακός Κανονισμός (με άμεση ισχύ στα κράτη - μέλη) για τη λεγόμενη «ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών δημόσιων συμβάσεων» (EDIRPA).

Πρόκειται για έναν ακόμη μηχανισμό στο πλαίσιο της περαιτέρω στρατικοποίησης της ΕΕ, αφού προβλέπεται να δοθούν 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025 για την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, με στόχο να ενισχυθεί η κοινή παραγωγή στην πολεμική βιομηχανία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ μπροστά στις αυξημένες ανάγκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Τα 300 εκατ. ευρώ προστίθενται στα πάνω από 5 δισ. που έχει δώσει η ΕΕ μόνο μέσω του λεγόμενου «Μηχανισμού για την Ειρήνη», πάλι για να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία στο συνεχιζόμενο πολεμικό μακελειό.

Με στόχο να εξελιχθεί σε «παγκόσμιο παίκτη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η ΕΕ κινείται προς διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία και τεχνολογία, με ενίσχυση της στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

Οι κοινές συμβάσεις του μηχανισμού που εγκρίθηκε θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ σε κάθε δράση του μηχανισμού θα φτάνει μέχρι το 15% της εκτιμώμενης αξίας της κοινής σύμβασης προμηθειών ανά κοινοπραξία. Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να αυξηθεί στο 20% εάν η Ουκρανία ή η Μολδαβία είναι αποδέκτες εξοπλισμού.

ΚΚΕ: Καμία εμπλοκή! Ούτε σφαίρα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Παρέμβαση στη συζήτηση για τον Κανονισμό έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Μετά τις συμπράξεις που προωθεί η ΕΕ για πυραύλους και πυρομαχικά, ο Κανονισμός επιχειρεί να θωρακίσει τους ευρωπαϊκούς ομίλους πολεμικής βιομηχανίας στον ανταγωνισμό τους με αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια που οξύνεται λόγω και της προοπτικής κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός μετρά νεκρούς, αγνοούμενους και ξεσπιτωμένους εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών και πυρκαγιών, η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων ισχυρίζεται προκλητικά ότι "δεν έχει πόρους" και δεν έχει "ατελείωτες δυνατότητες" να τις αντιμετωπίσει.

Η κυβέρνηση εμπλέκεται όμως στο πολεμικό σφαγείο στηρίζοντας το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, με βάσεις - διευκολύνσεις, τεθωρακισμένα, πυρομαχικά, μεθοδεύοντας παράδοση αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, ενώ αυτοί είναι τοποθετημένοι στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη και καθώς η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και ζητήματα στη Δυτική Θράκη.

Παλεύουμε για καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, ούτε σφαίρα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Κοινή πάλη των λαών για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στις δυνάμεις που τους σέρνουν στο πολεμικό σφαγείο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλειοδοτεί για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2024-04-19 00:00:00.0)
Για τα δύο χρόνια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία(2024-02-24 00:00:00.0)
Η παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου στο επίκεντρο σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον(2023-11-15 00:00:00.0)
Μακροπρόθεσμες στρατιωτικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία από ΕΕ και ΝΑΤΟ(2023-07-01 00:00:00.0)
Να βγει η Ελλάδα από την «κρεατομηχανή» του πολέμου(2023-05-10 00:00:00.0)
Αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών(2022-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ