Στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ρίχνουν τις ευθύνες οι αγρότες της Θεσσαλίας, για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο
«Οι ευθύνες βρίσκονται στην κυβέρνηση και στην ΕΕ. Αλλά και η ΝΔ το ίδιο παιχνίδι παίζει», λέει ο Βαγγέλης Πατσαλής από τον Παλαμά Καρδίτσας |
Το οδοιπορικό ξεκίνησε από χωριά της Ελασσόνας, όπου η πλειοψηφία των αγροτών ασχολείται με την καπνοκαλλιέργεια, η οποία έχει τεθεί υπό διωγμόν, οι τιμές του προϊόντος είναι εξευτελιστικές και οι μικροπαραγωγοί αφανίζονται. Και συνεχίστηκε σε χωριά της Καρδίτσας, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Η τιμή του βαμβακιού κάθε χρόνο μειώνεται και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας φέτος θ' αυξηθεί κατά 20%. Οι αγρότες δηλώνουν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας θα τους καταστρέψουν.
Στους έρημους δρόμους και στα καφενεία των χωριών που βρέθηκε ο "Ρ" για να συζητήσει με τους αγρότες, αποτυπώνεται η εγκατάλειψη και η εξαθλίωση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να πιουν έστω έναν καφέ, γιατί δεν τους το επιτρέπει η τσέπη τους, ενώ μετά τις 8 το βράδυ - μετά την 8η, όπως λένε οι αγρότες - όλα είναι κλειστά. Πολλοί κάτοικοι έχουν πάρει το δρόμο της εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης.
Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ, δεν περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ και η απαντοχή τους είναι στην πάλη τους και στο ΚΚΕ.