Eurokinissi |
Ηδη, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, έγιναν φανεροί οι όροι λειτουργίας των σχολείων καθώς προσελήφθησαν στην Α' Φάση αναπληρωτών 28.353, δηλαδή 3.500 λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή χρονιά, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000. Ετσι, τα σχολεία ξεκινούν με τουλάχιστον 20.000 κενά, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα όλα τα παιδιά να έχουν τον δάσκαλό τους, την πλήρη λειτουργία πρωινών και ολοήμερων τμημάτων, με σοβαρές ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη και σε δομές Ειδικής Αγωγής. Για το θέμα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ καλώντας το υπουργείο Παιδείας να καλύψει άμεσα τα κενά.
Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις στις υποδομές των σχολείων, η απόσταση που χωρίζει την ανάγκη και δυνατότητα για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, παραμένουν παρά τις επισημάνσεις των γονιών όλη την προηγούμενη χρονιά για αναγκαίους ελέγχους και επισκευές μέσα στο καλοκαίρι και παρά τα αλλεπάλληλα περιστατικά κατάρρευσης σε σχολεία, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Πρόσφατες, εξάλλου, είναι οι εικόνες πλημμυρισμένων σχολείων στο «παρά πέντε» της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την περασμένη βδομάδα, ακόμα και στην Αττική.
Στα προβλήματα που ανακύπτουν με το άνοιγμα των σχολείων προστίθεται σε διάφορες περιπτώσεις και αυτό της μεταφοράς των μαθητών.
Για τα παραπάνω ζητήματα που διαμορφώνουν καταρχάς τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές δηλώνουν σε επαγρύπνηση, συνεχίζουν να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους ακόμα πιο επιτακτικά.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις περικοπές, τα χιλιάδες κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, την αποψίλωση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο σχολείο». Αυτό δηλώθηκε κατά τη χτεσινή νέα παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων, γονιών και μικρών μαθητών στην Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.
Από εκεί, για μια ακόμη φορά, εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής αναφέρθηκαν στα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε γενικά και ειδικά σχολεία όπως π.χ. στα ειδικά δημοτικά και νηπιαγωγεία ΕΛΕΠΑΠ και το ειδικό νηπιαγωγείο «Ρόζα Ιμβριώτη», στις μεγάλες ανάγκες σε Παράλληλη Σστήριξη που μένουν ακάλυπτες, με έναν εκπαιδευτικό να αναλαμβάνει έως και τέσσερα παιδιά, απέναντι σε κάθε επιστημονική και παιδαγωγική ανάγκη, υπονομεύοντας τα δικαιώματα των μαθητών που την χρειάζονται. Τονίστηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας για την κατάσταση στη σχολική στέγη, η ανάγκη για ελέγχους και υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων πως η χρονιά ξεκινά με σχολεία να υπολειτουργούν λόγω εργασιών που δεν έγιναν την περίοδο του καλοκαιριού όπως θα έπρεπε, ή είναι σε αναστολή λόγω προβλημάτων στις υποδομές τους, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς διεκδίκησαν να δημοσιοποιηθούν και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε όλους τους κλάδους στα δημοτικά και νηπιαγωγεία και στην Παράλληλη Στήριξη σε μία φάση, ο κάθε μαθητής να έχει τον δάσκαλό του και την εξειδικευμένη στήριξη που χρειάζεται και κάθε σχολείο όλο το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό για την καθαριότητα. Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τα κενά θα δημοσιοποιηθούν αριθμητικά, δεν δίνεται οδηγία για το πώς θα διαχειριστούν τα σχολεία τις ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη, ενώ καμία δέσμευση δεν υπήρξε ως προς το αίτημα για δημοσιοποίηση εκ νέου όλων των πραγματικών κενών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αναπληρωτές να κάνουν αιτήσεις βελτίωσης θέσης.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν κάνει από τις αρχές του μήνα εκπαιδευτικά σωματεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.