Πείρα από αγώνες αλλά και από την εργοδοτική επίθεση μετέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων
Πτυχές της αντεργατικής επίθεσης σε κάθε κλάδο και χώρο, αλλά και πείρα από μεγάλους αγώνες ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους στη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των σωματείων.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η προβολή βίντεο με τον χαιρετισμό από τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών CGT, Μουράντ Ζανουμπί, που ανέφερε ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν την πάλη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι τέλους. «Νίκη για τους εργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο!», ήταν το μήνυμά του.
Η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που σε συνδυασμό με τη γενίκευση της «ευελιξίας», την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις υποβαθμισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες κ.λπ., βρίσκονται πίσω από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες.
Εικόνα από το ...μέλλον μετέφερε η Νεκταρία Μέντζου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, μιλώντας για τον επισιτισμό - τουρισμό, όπου ήδη η «ευελιξία» τσακίζει κόκαλα. «Οι εργοδότες που έχουν πολλά ΑΦΜ, παρουσιάζονται με ένα μαγαζί, αλλά τους ανήκουν περισσότερα, και δεν είναι λίγοι αυτοί. Θα στέλνουν λοιπόν το προσωπικό τους από το ένα κατάστημα στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαγαζιού χωριστά. Θα ξεζουμίζουν δηλαδή τον σερβιτόρο και την λαντζιέρα στη δουλειά βαφτίζοντάς το ελεύθερη επιλογή», ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο - έκτρωμα.
Ο Δημήτρης Σαββίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, φώτισε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους «η ανάπτυξη για όλους». Οπως είπε, «κάθε χρόνο, ειδικά την περίοδο της ΔΕΘ (αλλά πλέον και ολόκληρη τη σεζόν), καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για ατελείωτες ώρες δουλειάς, μέχρι τελικής πτώσης. Και το νέο νομοσχέδιο φέρνει τέτοια δουλειά για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα».
Ο Χρυσόστομος Τζιφρής, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Deloitte», ανέδειξε το τι φέρνουν οι εμβληματικές επενδύσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με μισθούς των 700 - 800 ευρώ, με δουλειά τα Σαββατοκύριακα, με ωράρια - λάστιχο ώστε να έρθει η «καλή αξιολόγηση» κ.ο.κ.
Στη σύσκεψη διαβάστηκε χαιρετισμός εκ μέρους του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, που στάθηκε στις φονικές πυρκαγιές, αναδεικνύοντας την κρατική γύμνια σε ό,τι αφορά την προστασία του λαού και του φυσικού πλούτου. Επισήμανε ότι η είσοδος των ιδιωτών εργολάβων στη διαχείριση των δασών θα φέρει και την ταφόπλακα και ότι οι δασεργάτες θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις για να το εμποδίσουν.
Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μετέφερε την απόφαση ο κλάδος των εμφιαλωμένων ποτών να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, και αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».
Ο Γιώργος Γκούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κοζάνης, αναφέρθηκε στον νικηφόρο αγώνα που δόθηκε στην Καλαμιά Κοζάνης ενάντια στο μεγαθήριο της BP, σημειώνοντας τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα με την αλληλεγγύη του λαού.
Ο Στέργιος Νικητόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις με τη διακοπή μετάδοσης δελτίων ειδήσεων και στην απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στην «ντροπιαστική», όπως την αποκάλεσε, ΠΝΠ, που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε βροντερό "παρών" στη ΔΕΘ για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».