Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα υποστήριξης παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ

Τη συνέχιση του προγράμματος «Υποστήριξη παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών» στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτέμβρη, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.

Το πρόγραμμα αφορά δομή υποστήριξης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με δράσεις που υπάγονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Μέσω του προγράμματος εξυπηρετούνται χιλιάδες φοιτητές που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, υποστήριξης στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμβουλευτικής και υπηρεσίες προσβασιμότητας για φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στη δομή απασχολούνται 14 άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), ενώ έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 2.000 φοιτητές που λαμβάνουν καθημερινά στήριξη, ακόμη και ψυχολογική μέσα από ατομικές συνεδρίες. «Με δεδομένο ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών φοιτούν άνω των 40.000 φοιτητών, γίνεται κατανοητό ότι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, το προσωπικό των υποστηρικτικών αυτών δομών δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών», σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτησή του, προσθέτοντας ότι απαιτείται «μόνιμο και επαρκές σε αριθμό εξειδικευμένο και λοιπό προσωπικό, ενταγμένο στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, με σταθερή εργασία και δικαιώματα».

Και ακολούθως επισημαίνεται: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει πως χιλιάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα μείνουν χωρίς υποστήριξη που είναι απαραίτητη για την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών τους αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που πλαισιώνει αυτές τις δομές θα μείνει χωρίς εργασία». Κι όμως, το κόστος για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού, που εκτιμάται στα 100.000 ευρώ, «θα ήταν για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας σταγόνα στον ωκεανό», σημειώνει το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή και Αφροδίτη Κτενά, που υπογράφουν την Ερώτηση, απαιτούν να διασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σ' αυτή σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μετατραπεί η δομή σε υπηρεσία κοινωνικής μέριμνας του Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πρόσφατα την παραίτησή του υπέβαλε ο αρμόδιος αντιπρύτανης υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ