Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Φωτιές απ' άκρη σ' άκρη, νέο έγκλημα με δεκάδες απανθρακωμένους μετανάστες

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν για τέταρτη μέρα χτες η καταστροφική φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, με πολλά ενεργά μέτωπα και με κατεύθυνση δυτικά προς Κομοτηνή, ενώ σε πλήρη εξέλιξη ήταν και οι φωτιές στη Δαδιά του Εβρου και στη Ροδόπη.

Στην καμένη γη του Εβρου, στην περιοχή του Αβαντα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί προσφύγων - μεταναστών, ανάμεσά τους δύο παιδιά, αποκαλύπτοντας άλλο ένα φριχτό έγκλημα της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Προχτές είχαν εντοπιστεί ακόμα δύο απανθρακωμένοι μετανάστες στην περιοχή της Λευκίμμης, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο ότι πιθανόν ο αριθμός να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Αβαντας, Δίκελλα, Παλαγία (οικισμός παλιννοστούντων) και άλλοι οικισμοί παραδίδονται στις φλόγες. Σπίτια, αποθήκες, οχήματα, το Δημοτικό Σχολείο της Παλαγίας γίνονται αποκαΐδια. Στη διάρκεια της νύχτας αλλά και της χτεσινής μέρας συνεχίστηκαν οι εκκενώσεις οικισμών στην πορεία της πύρινης λαίλαπας προς δυτικά. Εσπευσμένα εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του και αυτές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Επίσης εκκενώθηκε και το Γηροκομείο.

«Πλωτό» έγινε το νοσοκομείο της πόλης

Eurokinissi

«Πλωτό» έγινε το νοσοκομείο της πόλης
Κίνδυνος υπήρξε και για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Εβρο. Στο πλαίσιο αυτό εκκενώθηκε το στρατόπεδο στον Αβαντα και ετοιμάστηκε για εκκένωση το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν πυρομαχικά από υπέργειες αποθήκες στρατοπέδων σε ασφαλείς περιοχές. Εκρήξεις ακούγονταν μέσα στη νύχτα, από βλήματα πυροβολικού στα πεδία βολής του νότιου Εβρου.

Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από το ύψος του ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης.

Οι καπνοί από τη φωτιά του Εβρου έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη.

Σκηνές χάους στις εκκενώσεις οικισμών

Στη διάρκεια της νύχτας και της χτεσινής μέρας δόθηκε εντολή εκκένωσης για πολλούς ακόμα οικισμούς (Μέστη, Δίκελλα, Συκοράχη, Πλάκα, Νέα Χηλή, Ελαιώνας, Αϊ-Γιώργης, Ενατο, Πεύκη, Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος και Πέραμα).

Σκηνές χάους με μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, δίπλα από ενεργό μέτωπο, εξελίχθηκαν στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, καθώς η εντολή εκκένωσης αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο οργανωμένης διαφυγής και διάσωσης. Σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων από τη Μάκρη προς την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα τα οχήματα να έχουν εγκλωβιστεί και με κίνδυνο να καούν στην προσπάθεια διάσωσης. Εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους, την ώρα που η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.


Eurokinissi

Στη διάρκεια της μέρας πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός 43 ατόμων, στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δίκελλων, από δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Οσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» και το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ.

Στα πατώματα του πλοίου οι ασθενείς του νοσοκομείου!

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 ώρες. Ο κύριος όγκος των ασθενών (70) μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της πόλης, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο για Σαμοθράκη και Λήμνο. Στο «πλωτό νοσοκομείο» οι εικόνες συγκλόνιζαν. Στήθηκαν σκηνές απέξω και όπως όπως άνθρωποι, κρεβάτια, οροί και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο κατέκλυσαν τους χώρους του πλοίου. Ανθρωποι άρρωστοι με τους ορούς στα χέρια, ξαπλωμένοι στο πάτωμα του πλοίου, που δεν ήταν διαμορφωμένο για τέτοιον ρόλο. Στη συνέχεια, χτες, μετά τις 11 το πρωί αναχώρησε για την Καβάλα και το εκεί νοσοκομείο.

Περίπου 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Ξάνθης ώστε να έχουν συνεχή ιατρική παρουσία δίπλα τους και με επαρκές οξυγόνο. Μια έγκυος γυναίκα γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο, καθ' οδόν προς το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.


Eurokinissi

Εντεκα νεογνά μεταφέρθηκαν από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε παιδιατρικές κλινικές στην Καβάλα και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χάρη στην τεράστια προσπάθεια των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου, όλου του προσωπικού που ενεπλάκη. Τους ασθενείς συνοδεύουν οι γιατροί των κλινικών οι οποίοι συνεχίζουν το έργο τους στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί.

Η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου προσωρινά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Αλεξανδρούπολης. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες με τους νεφροπαθείς που πρέπει να κάνουν αιμοκαθάρσεις, με τα γειτονικά νοσοκομεία να μην έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν περισσότερους ασθενείς.

Στο μεταξύ, και στη διάρκεια της χτεσινής μέρας υπήρξαν αναζωπυρώσεις δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ από τη φωτιά κινδύνεψαν οι εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής (ιατρική και μοριακή βιολογία), κάηκε ο μετασχηματιστής και το κτίριο έμεινε χωρίς ρεύμα.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του νοσοκομείου σε έκτακτες ανάγκες (ζώνη πυρασφάλειας, κ.ά.). Ενώ μάλιστα από την επάνω περιοχή γειτονεύει με πεδίο βολής, με τους ήχους από σκάσιμο όλμων να είναι συχνό φαινόμενο για τους νοσηλευτές και τους ασθενείς της ΜΕΘ.

Το ΚΚΕ στη μάχη μαζί με τους κατοίκους

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται στα σημεία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης και απαιτώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπογραμμίζεται πως τα γραφεία της ΚΟ Εβρου του ΚΚΕ ήταν ανοιχτά όλη τη νύχτα, έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο αλλά και να συνδράμουν όσους έχουν ανάγκη.

Χτες, κλιμάκιο της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ επισκέφθηκε το «πλωτό νοσοκομείο» και τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι «ξεσπιτωμένοι» προκειμένου να συνδράμει τη στήριξή τους.

Συμπαράσταση των σωματείων στους πυροσβέστες

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς ενώ για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και προετοιμασίας πριν από την αντιπυρική περίοδο.

Εξέφρασε τη συμπαράσταση στο προσωπικό της Πυροσβεστικής για τη δύσκολη μάχη που δίνουν και δήλωσε την ετοιμότητα των μελών των σωματείων για συνδρομή με υλική βοήθεια.

Στην αντιπροσωπεία των σωματείων συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», την Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου.

Στο μεταξύ, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός» με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων για τη διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και προετοιμασίας πριν από την αντιπυρική περίοδο απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες έστω και τώρα σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, να εξασφαλιστεί πως κανένας φοιτητής δεν θα μείνει χωρίς φαγητό και στέγη. Παράλληλα καλεί όλους τους φοιτητές να συνδράμουν με όλους τους τρόπους τους πληγέντες και να οργανώσουν συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Στη Ροδόπη

Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αλλά και σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις μέσα στους οικισμούς παραδόθηκαν στις φλόγες και στη Ροδόπη όπου μέχρι αργά ήταν σε εξέλιξη τρία μέτωπα. Στο δάσος πάνω από την περιοχή του Ιάσμου, στη Γρατινή και στην περιοχή των Πετρωτών στα όρια με τον Εβρο.

Κάηκαν σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα.

Στη Γρατινή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, και τον Γιάννη Λεβέντη, δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αν και δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, και αρχικά οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν, στη συνέχεια, ομάδες κυρίως νέων ανθρώπων, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, επανήλθαν και προετοιμάζονται να συμβάλουν στην προστασία του χωριού από την πύρινη λαίλαπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ(2023-10-07 00:00:00.0)
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές(2021-01-20 00:00:00.0)
Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη(2019-03-27 00:00:00.0)
Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη(2019-03-23 00:00:00.0)
Περιοδεία στη Ροδόπη(2016-03-02 00:00:00.0)
Απείλησε οικισμούς πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη(2011-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ