Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σημεία συνάντησης για φοιτητές και μαθητές τα Στέκια τους στις εκδηλώσεις της Αθήνας

Σημείο συνάντησης, διασκέδασης, συζήτησης χιλιάδων φοιτητών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ αλλά και των νεοεισαχθέντων στα πανεπιστήμια, θα είναι και φέτος το Φοιτητικό Στέκι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Αθήνας, δίπλα στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. Εκεί θα χτυπάει η καρδιά όσων αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, όσων αναζητούν απάντηση στο «πώς θα γίνουν τα σκοτάδια φως!».

Οι φοιτητές στο δικό τους Στέκι θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν την ειδική έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη;», που εκείνες τις μέρες θα κυκλοφορήσει, αποτελώντας μία εκλαϊκευτική έκδοση βασισμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Στον χώρο «Μια άλλη ματιά στο επιστημονικό μου αντικείμενο!» οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για μια σειρά από επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα σπουδών τους, όπως τις εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία, στην «πράσινη ανάπτυξη», στην Εκπαίδευση, στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας κ.ά.

Οι επισκέπτες του Στεκιού θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις νέες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των άλλων και μέσα από ένα «ταξίδι στην ΕΕ» και στα πανεπιστήμιά της, ανιχνεύοντας τις συνέπειες από την παραπέρα εμπορευματοποίηση των σπουδών, από την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, μιλώντας και με μέλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών χωρών της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ.


Θα υπάρχει επίσης ο χώρος γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών με την ΚΝΕ, που φέτος θα είναι σε πιο κεντρικό σημείο μαζί με πλήθος πληροφοριών για τους πρωτοετείς φοιτητές και δυνατότητα γνωριμίας με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε τμήμα και ίδρυμα. Παράλληλα, στον χώρο θα ζωντανέψουν εικόνες από τις φοιτητικές εκλογές, την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη, αλλά και την πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Ο επισκέπτης θα συναντηθεί επίσης με αποφθέγματα μεγάλων επιστημόνων και προσωπικοτήτων που ωθούν στην αγωνιστική δράση. Ακόμα θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα στο στεγαστικό πρόβλημα με ιδιαίτερη αναφορά στη φοιτητική στέγη στον χώρο του Φοιτητικού Στεκιού και του Στεκιού Νέων Εργαζομένων.

Πρώτη μεγάλη συνάντηση μετά το πρώτο κουδούνι

Αντίστοιχα, το Μαθητικό Στέκι στο Φεστιβάλ της Αθήνας θα είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση χιλιάδων μαθητών από κάθε γωνιά της Αττικής λίγο μετά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Εκεί θα λειτουργήσουν για τρίτη χρονιά φέτος Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης. Ομάδες μαθητών από όλη την Αττική αναλαμβάνουν την προετοιμασία και την παρουσίαση των πρότζεκτ τους προκειμένου να παρουσιάσουν θέματα εμπνευσμένα από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη». Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ και των τριών ημερών (με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα) θα λειτουργήσουν τέσσερα Εργαστήρια, που στο καθένα θα συζητιούνται ζητήματα όπως: «Είναι η σημερινή δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα για εμάς και τους γονείς μας;», «Είμαστε τελικά ελεύθεροι να ζήσουμε όπως μας αξίζει σήμερα;», «Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καλύπτονται οι ανάγκες μας! Ελα μαζί μας να παλέψουμε για την κοινωνία που εμείς και οι ανάγκες μας είναι οι πρωταγωνιστές!», «Στα ΕΠΑΛ θέλουμε να μαθαίνουμε την τέχνη μας χωρίς περιορισμούς και εμπόδια!».


Η Παρασκευή, δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, θα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις 18/9/2013. Στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα υπάρχει ανακοίνωση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για τον φασισμό, ενώ στη σκηνή του θα παρουσιαστεί αφιέρωμα που επιμελείται ο μουσικός Tiny Jackal.

Για δεύτερη χρονιά επίσης θα λειτουργήσει ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», με δραστηριότητες για τους μαθητές Γυμνασίου αλλά και τους μεγαλύτερους φίλους των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου». Κεντρικό ρόλο θα έχει το escape room που επιμελείται η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στις σχέσεις και τα πρότυπα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μαθητική Σκηνή θα δίνει τον τόνο φιλοξενώντας όχι μόνο πλήθος καλλιτεχνών και σχημάτων, αλλά και μαθητικά μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα που έχουν την ανάγκη να εκφράσουν την τέχνη τους, παρά τα υπέρογκα ποσά που χρειάζεται να διαθέσει μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Για πρώτη φορά στο φετινό Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ που λειτουργούν σε διάφορους δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή, Μενίδι). Στον χώρο θα πραγματοποιηθούν ακόμα δραστηριότητες και εκθέσεις με πλευρές που απασχολούν τους μαθητές σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ