Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ - ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
«Νέα εποχή» στους αμερικανικούς σχεδιασμούς απέναντι στο Πεκίνο

Μεταξύ άλλων καθιερώνονται τακτικά ετήσια γυμνάσια, ετήσιες συναντήσεις με επίκεντρο και τον Ινδο-Ειρηνικό, ενίσχυση συνεργασίας σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί

Από τη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ
Νέα ώθηση στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τη θέση της απέναντι στο Πεκίνο και να ενισχύσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, που την περασμένη Παρασκευή φιλοξένησε στο Καμπ Ντέιβιντ την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχτηκε στη θερινή προεδρική κατοικία τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ - γεόλ, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα.

Στην Κοινή Δήλωση («Το Πνεύμα του Καμπ Ντέιβιντ») αναφέρουν ότι η Σύνοδος συγκλήθηκε «για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην τριμερή εταιρική σχέση» σε «μια εποχή απαράμιλλης ευκαιρίας για τις χώρες και τους πολίτες μας και σε ένα σημείο καμπής της Ιστορίας, όταν ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η κλιματική κρίση, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι πυρηνικές προκλήσεις μάς δοκιμάζουν».

Με φόντο και δυσκολίες που προκαλούσαν για χρόνια στον τριμερή συντονισμό οι διαφωνίες που διατηρούν Σεούλ και Τόκιο (για συνοριακά και άλλα θέματα, που δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς), οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν ότι «αυτή είναι μια στιγμή που απαιτεί ενότητα και συντονισμένη δράση από αληθινούς εταίρους και είναι μια στιγμή που σκοπεύουμε να συναντηθούμε (...) αποφασισμένοι να ευθυγραμμίσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες επειδή πιστεύουμε ότι η τριμερής μας εταιρική σχέση προάγει την ασφάλεια και την ευημερία όλων των λαών μας, της περιοχής και του κόσμου».

Μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν την τακτική, ετήσια διεξαγωγή τριμερών συναντήσεων σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων αλλά και ΥΠΕΞ, όπως και την τακτική διεξαγωγή τριμερών στρατιωτικών ασκήσεων.

Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, τα ντοκουμέντα της Συνόδου παραθέτουν άξονες κοινής δράσης σε μια σειρά από γεωγραφικές περιοχές (όπως τη Νοτιοανατολική Ασία) αλλά και κλάδους, όπως οι ημιαγωγοί και οι μπαταρίες, η «καθαρή Ενέργεια», η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία κ.ά.

Ρητή αναφορά γίνεται στη διεξαγωγή ετήσιου τριμερούς Διαλόγου για τον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαιώνοντας ότι βασικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση της Κίνας, ενώ δεν έλειψαν και ευθείες αναφορές στο Πεκίνο.

Μεταξύ άλλων, καταδικάζεται «η επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά που στηρίζει παράνομους ναυτιλιακούς ισχυρισμούς, την οποία είδαμε πρόσφατα από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» (στο πρόσφατο «περιστατικό» μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων), ενώ εκφράζουν «σθεναρή αντίθεση σε κάθε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo στα νερά του Ινδο-Ειρηνικού».

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τη σύνοδο έκανε λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να σπείρει διχόνοια μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων μας» και «σοβαρή παραβίαση κανόνων στις διεθνείς σχέσεις». Κάλεσε τις ΗΠΑ «να συνδυάσουν τα λόγια με πράξεις και να ενεργήσουν σύμφωνα με τη δήλωσή τους ότι η αναζωογόνηση των συμμαχιών τους δεν στοχεύει στην Κίνα, να σταματήσουν να σπιλώνουν την εικόνα της Κίνας και να βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, αλλά και να σταματήσουν να προκαλούν διχασμό και αντιπαράθεση και να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Αυστραλία: Αγοράζει πάνω από 200 πυραύλους «Τόμαχοκ»

Στο μεταξύ, ένας ακόμα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Αυστραλία, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της μηχανής.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει από τις ΗΠΑ πάνω από 200 πυραύλους Κρουζ «Τόμαχοκ», συνολικής αξίας 830 εκατ. δολαρίων.

Οπως είπε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Π. Κονρόι, το σχέδιο είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας να γίνουν «από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο».

Τους πυραύλους «Τόμαχοκ» (με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα) θα φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης «Hobart» του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που η Αυστραλία θα αποκτήσει στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (με ΗΠΑ - Βρετανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ