Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάνω από 900.000 οι άνεργοι, μόνο το 14% παίρνει επίδομα

Σε 905.444 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο του 2023. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 38.995 άτομα (+4,5%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2023), ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 εμφανίζει μείωση κατά 43.486 άτομα (-4,6%). Από τους εγγεγραμμένους ανέργους, επίδομα λαμβάνει μόλις το 14% (127.135 άτομα).

Το 55,6% είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι). Το 34,1% των ανέργων ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 30 - 44 ετών. Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφεται το 36,2% των ανέργων και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 19,9%.

Στο μεταξύ, τη συνέχιση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνουν, περίπου 15.000 εργαζόμενοι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην ανεργία, μετά την άρνηση των αρμοδίων υπουργών για συνέχιση του προγράμματος και παράταση των συμβάσεών τους, παρότι καλύπτουν «κρίσιμες ανάγκες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα».

«Οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τη λειτουργία των φορέων όπου εργάστηκαν και η απόλυσή τους επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την υποστελέχωση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Επίσης, προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και στις οικογένειές τους, δεδομένου ότι και λόγω της ηλικίας τους είναι δύσκολο να βρουν νέα εργασία. Για πολλούς από αυτούς, η απόλυση με τη λήξη της σύμβασης τους στερεί τη δυνατότητα για συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Με δεδομένη τη δραματική υποστελέχωση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων του προγράμματος για εξασφάλιση μόνιμης σταθερής εργασίας, το ΚΚΕ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία τη συνέχιση του προγράμματος και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταγγέλλει επίσης και ζητάει να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι «που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησαν τις κατώτατες συντάξεις και έθεσαν ως ελάχιστα χρόνια ασφάλισης για συνταξιοδότηση τα 15 έτη ή τα 4.500 ένσημα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 67 έτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ