Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στο στόχαστρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και «διευθετήσεων» τα νησιά

INTIME NEWS

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων και στα νησιά του Αιγαίου.

Τη δρομολόγηση της πολύ επικίνδυνης αυτής εξέλιξης - δείχνοντας και τις προχωρημένες και εν κρυπτώ συμφωνίες τις οποίες «τρέχει» η κυβέρνηση - αποκάλυψε η τροπολογία που πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο τις προηγούμενες βδομάδες, που - μεταξύ άλλων - θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως την πόρτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει η ίδια η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, MDCA, η οποία στην «ανανεωμένη» εκδοχή της του 2021 προβλέπει όχι μόνο επ' αόριστον επί της ουσίας «ανανέωση», αλλά και αξιοποίηση βάσεων «σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας (SEC. 1236 to the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2024) που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2024 και η οποία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ - Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» του 2021 (U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Καθόλου τυχαία, η συζήτηση και για νέες βάσεις θανάτου στα νησιά ανοίγει την ώρα που δρομολογούνται πολύ επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία ώστε να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική συνοχή, διευθετήσεις που στο «πακέτο» περιλαμβάνουν και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, που μετ' επιτάσεως θέτει η Αγκυρα. Από τη μία λοιπόν το κουτσούρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων και από την άλλη η ενίσχυση της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς την σε μαγνήτη κινδύνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Εξάλλου και η Αμερικανίδα βουλευτής Γκρέις Μεγκ (Δημοκρατική από την πολιτεία της Ν. Υόρκης), η οποία πρωτοστάτησε για την τροπολογία, δεν έκρυψε λόγια για τις στοχεύσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως τα τελευταία χρόνια «το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Και με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

Θυμίζουμε πως τον Οκτώβρη του 2018 ο Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, όπου «διευθετήθηκαν» ζητήματα του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου» (ο οποίος εγκαινιάστηκε τότε), έλεγε πως «ζητήθηκε η Κάρπαθος να λειτουργήσει σαν εναλλακτικό αεροδρόμιο αντί του Κανάβεραλ. Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με ΝΑΤΟικά χρήματα», ενώ την ίδια ώρα προανήγγειλε την «αξιοποίηση» των βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τα «τρία από τα τέσσερα» σημεία και να ετοιμάζεται τώρα να διευθετήσει και το τέταρτο σημείο, ανεξάρτητα αν το νησί που θα υλοποιηθεί θα είναι η Κάρπαθος ή κάποιο άλλο, όπως π.χ. η Λήμνος, η Σκύρος ή κάποιο άλλο από εκείνα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τηρούν «σιγή ασυρμάτου» για μια τέτοια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, ενώ όταν και όπου ερωτώνται εστιάζουν στα υποτιθέμενα «ανταλλάγματα», επιχειρώντας να χρυσώσουν το χάπι για τον λαό και να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ορμητήριο. Κρύβουν βέβαια ότι τα όποια ανταλλάγματα παζαρεύουν, αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και όχι τον λαό, που το μόνο που έχει να «κερδίσει» απ' τις επαίσχυντες συμφωνίες τους είναι η έκθεσή του σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ