Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ - ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες και παιδιά, µπροστα στον κίνδυνο λουκέτου

Τραγική συνέπεια της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας | Κραυγή αγωνίας για να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του

Κραυγή αγωνίας για να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναβαθμιστεί το Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αποτελεί η επιστολή του Συλλόγου Φίλων και Ασθενών με Ανοσοανεπάρκεια προς τον υπουργό Υγείας.

Σ' αυτήν εξηγούν τα τεράστια προβλήματα που σταδιακά έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια, «με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, που δεν έγινε δεκτή η παράταση της παραμονής του διευθυντή ιατρού, λόγω του ότι δεν έκανε εφημερίες».

Οπως αναφέρουν, «το Τμήμα που εδώ και χρόνια στηρίζει όλο το σύστημα Υγείας πανελλαδικά σε ανοσολογίες, αλλεργίες και μεταμοσχεύσεις έχει μείνει χωρίς ανοσολόγο και, στην ουσία, χωρίς εξειδικευμένο ιατρό. Για τη θέση που είχε προκηρυχθεί και περιμέναμε έναν παιδίατρο, ενημερωθήκαμε ότι θα έρθει για 2-3 φορές τη βδομάδα, για αρχή, ιατρός που ήδη εργάζεται στο νοσοκομείο (...) Επιπλέον, η μία από τις δύο πολύ πεπειραμένες νοσηλεύτριες βγήκε σε σύνταξη και σε λίγο καιρό θα βγει και η δεύτερη».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις «οι ασθενείς, μικρά παιδιά και ενήλικες, έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση από δημόσια δομή και απευθύνονται στους γιατρούς που είχαμε και οι οποίοι τώρα πια ιδιωτεύουν».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί ως Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες στην Ελλάδα, ενώ έχει την ιατρική ευθύνη για παιδιά και εφήβους με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες απ' όλη τη χώρα. Ο χαρακτήρας του Τμήματος είναι διατομεακός, καθώς παρέχει κλινικό - εργαστηριακό έργο. Περιλαμβάνει Ιατρεία Παιδιατρικής Ανοσολογίας όπου εξετάζονται και παρακολουθούνται παιδιά με λοιμώξεις (συχνές και υποτροπιάζουσες), ανοσοανεπάρκειες, λεμφοϋπερπλασίες, αυτοάνοσα ή αλλεργικά νοσήματα.

Οι παιδίατροι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, απευθύνονται στο Τμήμα για εξειδικευμένες ανοσολογικές περιπτώσεις. Στα εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος γίνεται εκπαίδευση των ασθενών ή/και των κηδεμόνων τους στην υποδόρια χορήγηση της γ-σφαιρίνης, καθώς και συμβουλευτική ενηλίκων ασθενών με ανοσολογικά νοσήματα.

Στα εργαστήρια του Τμήματος διενεργούνται εξειδικευμένες, πολλές φορές μοναδικές στην Ελλάδα και πρωτοποριακές δοκιμασίες, για τη διάγνωση και παρακολούθηση ανοσολογικών νοσημάτων, τη μελέτη λευχαιμιών, την υποστήριξη της μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και των κυτταρικών θεραπειών, πραγματοποιούνται προμεταμοσχευτικοί έλεγχοι ασθενών και υποψηφίων δοτών.

Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 140 παιδιά, απευθύνονται στο συγκεκριμένο Τμήμα κάθε μήνα για εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες. Ωστόσο, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνται να το στελεχώσουν με μόνιμο προσωπικό, αλλά και να αναπτύξουν παρόμοια τμήματα και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει μέλος του Συλλόγου, μόνο οι πρώτες εξετάσεις που χρειάζονται στις παραπάνω περιπτώσεις, αν γίνουν σ' ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το κόστος τους ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Σχεδόν όλα τα παιδιά με ανοσοανεπάρκεια δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, καθώς «οι ασφαλιστικές αρνούνται, επειδή είναι χρόνιοι πάσχοντες και "κοστίζουν ακριβά"...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ