Με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών κορυφώνεται η δραστηριότητα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλία, μαζί με τις προφεστιβαλικές που θα γίνουν σε κωμοπόλεις και χωριά τις επόμενες μέρες.
Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των νομών τον Σεπτέμβρη έχει ως εξής:
Η πολιτική ομιλία θα γίνει στις 15 Σεπτέμβρη από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωσταντίνου την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη και το λαϊκό γλέντι με την Μαριώ το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη.
Η πολιτική ομιλία θα γίνει στις 8 Σεπτέμβρη από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει την πρώτη μέρα η συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη.
Η πολιτική ομιλία θα γίνει στις 8 Σεπτέμβρη από τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει την πρώτη μέρα η συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.
Η πολιτική ομιλία θα γίνει από τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Συμμετέχουν ο Διονύσης Τσακνής και τα «Κίτρινα Ποδήλατα».
Σε όλες τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ θα υπάρχουν συναυλίες από τοπικά σχήματα, συζητήσεις, εκθέσεις, στέκια, καθώς και εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής». Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.