Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχίες από τον αποπληθωρισμό στην Κίνα

Ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία προκαλεί η καταγραφή αποπληθωρισμού στην Κίνα τον Ιούλη, για πρώτη φορά, μετά από περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε κατά -4,4% για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Πριν έναν μήνα η Κίνα κατέγραψε μηδενικό πληθωρισμό.

Σύντομη περίοδο αποπληθωρισμού βίωσε η Κίνα στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, ενώ η προηγούμενη ήταν το 2009.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται πως η τρέχουσα περίοδος αποπληθωρισμού θα είναι πιο μακρά. Ο οικονομολόγος Α. Μπάτσον της Gavekal Dragonomics ανέφερε πως η κινεζική «κρίση» στον τομέα των ακινήτων, που για καιρό αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Κίνα, είναι ο κύριος λόγος του «αποπληθωριστικού σοκ».

Οι εξαγωγές, άλλος μοχλός για την κινεζική οικονομία, βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση. Τον Ιούλη καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποχώρησή τους σε έναν χρόνο (14,5%), λόγω της μειούμενης ζήτησης στο εξωτερικό.

Ιταλική κυβέρνηση: Μερική «αναδίπλωση» στον τραπεζικό φόρο

«Διορθωτικές» κινήσεις έκανε χτες η κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά τη μείωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών (από 7% έως 10%) με αφορμή την επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη που αποκόμισαν τραπεζικά μονοπώλια από την αύξηση των επιτοκίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως θα θεσπιστεί ένα «ανώτατο όριο» που θα περιορίζει τον αντίκτυπο σε πολλές τράπεζες που βίωσαν προχτές ένα χρηματιστηριακό κύμα ρευστοποιήσεων, «εξαλείφοντας» περίπου 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο φόρος θα επιβληθεί «επί της διαφοράς των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών» μεταξύ 2022 και 2021, όταν υπερβαίνει το 5% ή μεταξύ 2023 και 2021 όταν υπερβαίνει το 10% (αντί των ποσοστών 3% και 6% που προέβλεπε η προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου).

Σε άλλη δήλωση το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ως ανώτατο όριο του φόρου το 0,1% επί του ενεργητικού των τραπεζών.

Μείωση κερδών από το πετρέλαιο

Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Aramco» ανακοίνωσε πως τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έφθασαν περίπου τα 30 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω της μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Αντίστοιχα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοινώθηκε πως μειώθηκαν κατά 41,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας μεταξύ Γενάρη - Ιούλη 2023 περίπου στα 43,4 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ