Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Δεν έχει τέλος το δράμα των ξεριζωμένων

Πάνω από 40 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που ήρθαν στο φως πριν λίγες μέρες, σε μία ακόμα τραγωδία με ξεριζωμένους στα νερά της Μεσογείου.

Εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών επικαλέστηκαν τις μαρτυρίες ενός ασυνόδευτου 13χρονου, μιας γυναίκας και δύο ανδρών, που δήλωσαν ότι επέβαιναν σε πλεούμενο με περίπου 45 ανθρώπους, μήκους μόλις επτά μέτρων. Το σκάφος φέρεται να απέπλευσε το πρωί της περασμένης Πέμπτης από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας, αλλά ανατράπηκε και βυθίστηκε λίγες ώρες μετά, όταν χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα, σύμφωνα με τους επιζώντες, τους οποίους εντόπισε μια ΜΚΟ κατά τη διάσωσή τους από φορτηγό πλοίο.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), την παιδική ηλικία (Unicef) και τη μετανάστευση (IOM - Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ΔΟΜ) σε κοινή ανακοίνωση ανέφεραν ότι «το σιδερένιο πλεούμενο ανατράπηκε» εν μέσω «μετεωρολογικών συνθηκών που καθιστούσαν πολύ επικίνδυνο τον διάπλου τέτοιων μικρών πλεούμενων από σίδερο».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από τον περασμένο Γενάρη σε ναυάγια στην Κεντρική Μεσόγειο, νούμερο διπλάσιο από πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ