Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Τα ασθενοφόρα δεν είναι «ταξί με μπλε σειρήνα»

Επιβεβαιώνεται στην πράξη η παταγώδης αποτυχία της κυβερνητικής απόφασης για «μεικτά πληρώματα» του ΕΚΑΒ

«Το προσωπικό (του Στρατού) που ήρθε να στελεχώσει το ασθενοφόρο του ΚΥ Βάμου δεν έχει κανένα τυπικό και κυρίως ουσιαστικό προσόν για την παροχή Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ούτε καν επαρκή γνώση και εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου υπό πραγματικές συνθήκες. Η κίνηση του ασθενοφόρου του ΚΥ Βάμου καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΚΥ Βάμου». Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απευθύνουν με επιστολή τους οι υγειονομικοί του ΚΥ Βάμου Κρήτης, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της αντιεπιστημονικής ΠΝΠ της κυβέρνησης. Και σημειώνουν ότι «η τοποθέτηση ανειδίκευτου προσωπικού οδηγεί σε δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης Προνοσοκομειακής Φροντίδας και καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης παροχής φροντίδας στους ασθενείς που θα έχουν την - προβλέψιμη - ατυχία να λάβουν φροντίδα από ακατάλληλα πληρώματα ασθενοφόρου.

Τα ασθενοφόρα δεν είναι "ταξί με μπλε σειρήνα", αλλά κινητές υγειονομικές μονάδες που η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται απόλυτα από την υψηλή ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού τους».

Σήμερα, όπως υπογραμμίζουν, «επιβεβαιώσαμε και στην πράξη όσα ήδη είχαμε προβλέψει» και απαιτούν τη στελέχωση του ασθενοφόρου του ΚΥ Βάμου με προσωπικό εκπαιδευμένο στην «Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα» και τήρηση Ενιαίων Πρωτόκολλων Κίνησης και Σύνθεσης Πληρώματος Ασθενοφόρου για όλα τα ασθενοφόρα που επιχειρούν στον τομέα του ΕΚΑΒ και εμπλέκονται στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα και το υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ Γυθείου είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι «πραγματοποιούνται διακομιδές από αγροτικούς ιατρούς και στρατιωτικό προσωπικό, που σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών (π.χ. τροχαία, εμφράγματα, πνιγμοί)».

ΟΕΝΓΕ: Να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις πιστοποιημένων διασωστών και οδηγών

Για το ίδιο θέμα τοποθετείται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες που πληθαίνουν, δείχνουν στην πράξη την παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης περί «μεικτών πληρωμάτων» στα ασθενοφόρα.

«Η στελέχωση ασθενοφόρων με αναγκαστικές μετακινήσεις στρατιωτικών που δεν διαθέτουν την παραμικρή σχετική εμπειρία, ούτε έχουν σχετική εκπαίδευση, είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Επίσης δυσχεραίνει το έργο γιατρών και νοσηλευτών των ΚΥ επιφορτώνοντάς τους με πρόσθετες ευθύνες που δεν τους αναλογούν», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ και για μια ακόμα φορά απαιτεί να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη προχειρότητα. Να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις πιστοποιημένων διασωστών και οδηγών που θα έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς ως βοηθοί διασώστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ