Ενώ οι μισοί από όσους πάνε διακοπές μειώνουν τη διάρκεια και τα έξοδα για φαγητό
Ολο και περισσότεροι Γερμανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν για να κάνουν διακοπές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας την τάση φτωχοποίησης εργαζομένων και συνταξιούχων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ και μία από τις ισχυρότερες του κόσμου.
Ακόμη και στην «ευημερούσα» Γερμανία, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν χρήματα για να απολαύσουν έστω και μία βδομάδα διακοπών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL, σχεδόν ο 1 στους 5 δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι (από 1 στους 7 το 2019).
Ομως επόμενη έρευνα του Ινστιτούτου Civey σε μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα, για λογαριασμό του περιοδικού «DER SPIEGEL», ανεβάζει το ποσοστό αυτό σε 25%, δηλαδή 1 στους 4 στερείται τις διακοπές του.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου των Οργανώσεων για την Προστασία του Καταναλωτή (VZBV), το 56% των ερωτηθέντων θα κάνει «λιγότερες διακοπές», έχει επιλέξει πιο οικονομικά θερινά καταλύματα ή επιλέγει κοντινούς και φθηνότερους προορισμούς σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 61% θα δαπανά φέτος λιγότερα χρήματα για «εξόδους σε μπαρ και εστιατόρια».
Αιτία οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, στην Ενέργεια και στα ενοίκια που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί που παραμένουν καθηλωμένοι σε σχέση με τις ανάγκες, οι ελαστικές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας που αυξάνονται. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα πάνω από 6%.
Με δυσκολία και οικονομία κάνει φέτος διακοπές το 1/3 των οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας, με την πλειοψηφία των γονέων να δηλώνουν ότι παρά τις δυσκολίες καταφέρνουν ακόμη να πληρώσουν για ημερήσιες εκδρομές, δραστηριότητες με τα παιδιά ή παιδικές κατασκηνώσεις. 1 στους 10 πάντως δεν μπορεί να πληρώσει φέτος το καλοκαίρι για τις σχολικές διακοπές των παιδιών του.
Πριν από δύο βδομάδες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 5 Γερμανούς δεν μπορούσαν να αντέξουν φέτος τα έξοδα των διακοπών.
Σύμφωνα με την Eurostat, πλήττονται κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες και συνταξιούχοι. 1 στις 2 οικογένειες με παιδιά δεν μπορεί επίσης να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση για διακοπές πέραν της μίας βδομάδας.
Στην Ιταλία οι διακοπές των εργαζομένων και συνταξιούχων θα διαρκέσουν μόλις 9 μέρες κατά μέσο όρο, ωστόσο λόγω της αύξησης των τιμών ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα ξοδέψουν συνολικά σχεδόν 4 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022, δείχνει έρευνα της εταιρείας «Demoskopika».
Ενδεικτικές είναι αυξήσεις στις τιμές στις πλαζ, που τις καθιστούν πλέον απλησίαστες για την πλειοψηφία των Ιταλών. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 5% και ανεβαίνουν. Το παγωτό από την άλλη ακρίβυνε κατά 20%. Στην παραθαλάσσια περιοχή Μονόπολι, η ομπρέλα με δυο ξαπλώστρες και ένα σάντουιτς αγγίζει μέχρι και τα 120 ευρώ. Οσο για το πάρκινγκ, φέτος φτάνει τα δέκα ευρώ την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική νομοθεσία θεωρητικά προβλέπει ότι οι οργανωμένες πλαζ σε κάθε δήμο δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας, κάτι που συχνά καταγγέλλεται ότι δεν τηρείται. Ομως, όπως και στη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η τήρηση της νομιμότητας, αλλά ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο που εμπορευματοποιεί τα πάντα και στερεί από τους εργαζόμενους ακόμα και μια ανάσα δροσιάς το κατακαλόκαιρο.