Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
«ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ» ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Μετά τους πυροσβέστες τώρα κάλυψη κενών και με εργαζόμενους Κέντρων Υγείας

Την επικίνδυνη απόφαση καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

«Την προσπάθεια της 4ης ΥΠΕ να καλύψει τα κενά στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα», μέσω της διάθεσης υγειονομικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του νομού Θεσσαλονίκης (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) που δεν έχει καμιά εκπαίδευση στην παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο στους επιστημονικά υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας, με το οποίο τους υπενθυμίζει ότι υποχρεούνται να διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό ως πλήρωμα των ασθενοφόρων, όταν το ασθενοφόρο στελεχώνεται μόνο με έναν διασώστη. «Ο όρος, βέβαια, υγειονομικός εκτός από γιατρό και νοσηλευτή περιλαμβάνει κι άλλους επαγγελματίες Υγείας, όπως παρασκευαστή μικροβιολογικού, κοινωνικό λειτουργό κ.τ.λ. Οπότε αυτοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν επίσης τροχαίο από τον δρόμο;», σημειώνει, προσθέτοντας: «Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί εν μια νυκτί να μετατρέψει πυροσβέστες, στρατιωτικούς, οδηγούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δήμων σε διασώστες ΕΚΑΒ, αυτό το έγγραφο έρχεται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Η ΕΝΙΘ υπενθυμίζει ότι «τα τεράστια κενά στο ΕΚΑΒ δεν έχουν πέσει "από τον ουρανό", αλλά τα έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί με απαρέγκλιτη συνέπεια η κυβέρνηση, στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες. Οι ανάγκες παροχής υψηλού επιπέδου προνοσοκομειακής φροντίδας θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής κόστους - οφέλους, που καθορίζει ως περιττό κόστος τις ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στον λαό».

Επισημαίνει ότι «η πολιτική τού "όλοι τα κάνουν όλα" στον κρίσιμο χώρο της Υγείας οδηγεί μόνο σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και θέτει τους ασθενείς και τους υγειονομικούς σε κίνδυνο. Ετσι, η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες), κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η χρήση του υγειονομικού προσωπικού των ΚΥ σε θέση διασώστη ΕΚΑΒ όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, αντίθετα θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα!».

Η ΕΝΙΘ καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα, να μην «αξιοποιηθεί» το υγειονομικό προσωπικό των ΚΥ για την κάλυψη κενών του ΕΚΑΒ καθώς αυτή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας αφορά πρώτα από όλα τον λαό της περιοχής. Οπως και το αίτημα για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ (διασωστών και ιατρών) για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων, επίγειων - πλωτών - εναέριων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ