Δύο δεκαετίες τουλάχιστον ο Επικούριος Απόλλωνας, ζητά την επικουρίς του ΥΠΠΟ |
Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αυτό δεν είναι καινούριο. Η Αρχαιολογική Εταιρεία, ως πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αναλάμβανε επί σειρά δεκαετιών τη διαχείριση μεγάλων και δύσκολων έργων σε μνημεία, έχοντας την ευχέρεια ευκολότερης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Ηπιων και χαμηλών τόνων η δραστηριότητά της, αφού ούτως ή άλλως τα προνόμια που είχε δεν ήταν απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση τα έργα που διαχειριζόταν τα εκτελούσε με αυτεπιστασίες. Η Αρχαιολογική Εταιρία ήταν ο φορέας εκτέλεσης των έργων στην Ακρόπολη, στον Επικούρειο Απόλλωνα, στην Επίδαυρο, στο Μυστρά.
Μέρος των έργων στις Μυκήνες εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο |
Οι λέοντες της Δήλου μεταφέρθηκαν στο Μουσείο |
Κατά την τελευταία τριετία το Ταμείο απορρόφησε στα μνημεία τα παρακάτω κονδύλια: το 1997 1,5 δισ. από το οποίο το 35% προερχόταν από το Β' ΚΠΣ. Τα ίδια περίπου ποσά απορροφήθηκαν και το 1998, ενώ το 1999 το Ταμείο διαχειρίστηκε 4 δισ. από τα οποία το 50% προέρχονταν από το Β' ΚΠΣ. Ο προγραμματισμός για το 2000 δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο στην επόμενη εξαετία το Ταμείο θα διαχειριστεί περίπου 40 δισ. του Γ' ΚΠΣ για τα έργα που είναι ενταγμένα στο κοινοτικό πρόγραμμα.
Το Παλάτι στο Μυστρά μετά τις αναστηλωτικές εργασίες |
Η άλλη τάση αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Το μνημείο βρίσκεται κάτω από την τέντα από το 1987. Χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο μετά τον Παρθενώνα μνημείο της κλασικής αρχιτεκτονικής και η ετοιμορροπία του διαπιστώνεται τουλάχιστον 25 χρόνια. O τρόπος που επιλέχθηκε, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επεμβάσεις ήταν να ανατεθούν οι μελέτες σε αρχιτέκτονες εκτός ΥΠΠΟ. Η αναποτελεσματικότητα, η ολιγωρία και οι οικονομικές εμπλοκές σε όλο τους το μεγαλείο, τόσο ώστε οδηγήθηκαν σε παραίτηση επιστήμονες - μέλη της επιτροπής και η τέως πρόεδρός τους, κ. Καράγιωργα. Δεκατρία χρόνια μετά την κάλυψη του μνημείου από την τέντα καμία ουσιαστική επέμβαση δεν έχει ξεκινήσει, εκτός από σχέδια επί χάρτου για τους τρόπους επέμβασης. Αντίθετα, μέσα στο 2000 προγραμματίζεται να γίνουν χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και το εργοταξιακό οίκημα για τη φύλαξη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, απόφαση που πάρθηκε το 1998 και εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, ενώ το μόνο χρονοδιάγραμμα, που μιλάει για την αποκατάσταση του μνημείου, την άρση της ετοιμορροπίας του και τη συντήρηση της επιφάνειας και των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών είναι αυτό των 20 χρόνων. Παραμένει αναπάντητο τι έφταιξε και ακόμα δε βρέθηκε τρόπος εφαρμογής μιας αναστηλωτικής επέμβασης. Ηταν η επιστημονική συζήτηση για την καταλληλότερη μέθοδο που θα εξασφάλιζε αρτιότητα; Ηταν η οικονομική δυσπραγία; Τότε πώς το Ταμείο δικαιώνει τον τίτλο του, τίτλος που εκτός των άλλων υποδηλώνει ότι κάθε μνημείο έχει ή δικαιούται να έχει την «προίκα» του; Ωστόσο, τα έργα δεν εντάσσονται αυτόματα στο Ταμείο, αλλά με ευθύνη τόσο των υπηρεσιών, όσο και της πολιτικής ηγεσίας. Ποια πολιτική ηγεσία ανέλαβε την ευθύνη της για τον Επικούρειο και εξασφάλισε την προίκα που άξιζε στο μνημείο και ποια υπηρεσία άσκησε τις πιέσεις που έπρεπε ορίζοντας τις προτεραιότητες;
Το Θέατρο της Επιδαύρου μετά την αποκατάσταση του δυτικού Πυλώνα |
Αντίθετα, στις Μυκήνες η συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης και της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών καθώς και η επανέκθεση στο Μουσείο εντάχθηκε στο ΤΔΠΑΕ, ενώ το έργο που εκτελείται στο Ανάκτορο και στον Τάφο του Αίγισθου γίνεται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ.
Η Επίδαυρος εκπροσωπεί μια άλλη κατηγορία επεμβάσεων, όπου τα έργα βρίσκονται σε μια διαρκή εξέλιξη με μελέτες που στο σύνολό τους έχουν εκπονηθεί από μελετητές εκτός υπουργείου και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το θέατρο της Επιδαύρου στερεώθηκε, αποκαταστάθηκε το αρχαίο υδραυλικό σύστημα, ο δυτικός πυλώνας και η τελευταία κερκίδα. Ολοκληρώνονται οι αναστηλώσεις στο Αβατον, στο τελετουργικό εστιατόριο (συγκρότημα «Γυμνασίου») και στην κρηπίδα της Θόλου και πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η αποκατάσταση της Στοάς του Αβάτου.
Πέρα από τις εργασίες στα σημαντικότερα μνημεία του ιερού στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά και τα ρωμαϊκά λουτρά, το ιερό που λατρευόταν ο Ασκληπιός και η Υγεία με μια προσαρμοσμένη στις αιγυπτιακές θεότητες του Οσίριδος και της Ισιδος μορφή, το ιερό των Επιδοτών (του Υπνου και του αδελφού του, του Θανάτου, βασικών θεοτήτων του Ασκηπιείο) και άλλα μικρότερα ιερά που ερευνήθηκαν συμπληρωματικά για την πλήρη κατανόησή της μορφής και της λειτουργίας τους, μελετήθηκαν αρχιτεκτονικά και αποτέλεσαν το αντικείμενο μελετών ανάδειξής τους, με σκοπό την αναγνωσιμότητα και την επισκεψιμότητα των μνημείων.
Επίσης, δρομολογείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα προϊστορικά κτίσματα, το Μυκηναϊκό ιερό και ο αρχαίος βωμός τέφρας, όπου ήδη έχει ανακατασκευστεί τμήμα του αναλημματικού τοίχου, ο κλασικός ναός του Απόλλωνα που βρέθηκε στη στάθμη της ευθυντηρίας, ο κλασικός βωμός, όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες, το ελληνιστικό ανάλημμα και το Τέμενος των Μουσών (η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί), το Πρόπυλο της Ρωμαιοκρατίας, τα Ρωμαϊκά Λουτρά. Στη διάρκεια των παραπάνω επεμβάσεων συντελείται εκτεταμένο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο όπου προκύπτουν νέα στοιχεία για τη μορφή των μνημείων, την κατανόησή τους, την ασφαλή χρονολόγησή τους. Ετσι για την Επιτροπή Εργασίας οι εργασίες έχουν διπλό στόχο, την προστασία, αλλά και την αναγνωσιμότητα και διδακτικότητα του χώρου.
Στην κατηγορία των Βυζαντινών Μνημείων πρυτανεύει ο Μυστράς και πρωταγωνιστής στα έργα είναι η αναστήλωση του Παλατιού, στο οποίο γίνονται εκτεταμένες εργασίες στη στέγη, στα πατώματα, στην τοιχοποιία, στη θολοδομία, έτσι ώστε μεταβάλλεται διαρκώς η εικόνα του βυζαντινού ερειπίου. Τα τελευταία χρόνια έγιναν επιμέρους εργασίες στα ερείπια του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, στις οικίες και τους ναούς, συντηρήθηκαν τα καλντερίμια και τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες σήμανσης. Δεν έγινε, όμως, ακόμα δυνατό να προχωρήσει η συντήρηση των τοιχογραφιών στα μνημεία του Μυστρά, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό υστεροβυζαντινό σύνολο μνημειακής ζωγραφικής.
Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου εντάχθηκε στο Ταμείο το 1998 και τα έργα αφορούν 20 περίπου μνημεία, που ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις βυζαντινές και ιπποτικές οχυρώσεις και στα κοσμικά και εκκλησιαστικά μνημεία. Οι επεμβάσεις αποτελούν τη συνέχεια όσων είχαν ήδη ξεκινήσει από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αφορούν στη συντήρηση των οχυρώσεων, με παράλληλες ανασκαφικές έρευνες για την τεκμηρίωση προηγούμενων επεμβάσεων. Επίσης, γίνονται στερεωτικές εργασίες σε εκκλησιαστικά μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης.
Ο πρόεδρος του ΤΔΠΑΕ, καθηγητής Β. Λαμπρινουδάκης, αναφερόμενος στο σύνολο των έργων σημειώνει ότι «παράγεται καινούρια γνώση και τεχνογνωσία στον τομέα της συντήρησης και ανάδειξης, πλουτίζεται η εμπειρία για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων συντήρησης και ανανεώνονται οι σπουδές για την Ακρόπολη, την Επίδαυρο, το Μυστρά και άλλα μνημεία». Ωστόσο, από πολλούς διατυπώνεται η αγωνία ότι η παραγόμενη τεχνογνωσία προς το παρόν διακινείται μέσα στο στενό κύκλο των εμπλεκόμενων, με τα έργα και επιπλέον οι επεμβάσεις, η μεθοδολογία και η φιλοσοφία τους δε γίνονται αφορμή συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν τη γνώση και τεχνογνωσία που τους χρειάζεται, αλλά το ουσιαστικότερο ερώτημα είναι: όλα αυτά θα μείνουν ιδιωτική υπόθεση ή θα μπορέσει ο βασικός φορέας προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, το Υπουργείο Πολιτισμού, να έχει όχι μόνο ενεργό, αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο «αμφιθέατρο», που στήνεται για τους τρόπους διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.